Българските власти събират данни за нас от Фейсбук

Facebook публикува редовния си доклад, в който съобщава колко искания за личните данни на потребители е получила от властите на държавите по света. България отново присъства в изданието на доклада, но този път с по-малко заявки. Данните на Facebook са за периода от януари 2017 г. до юли 2017 г., пише Вести бг. През това време Facebook са получили 14 заявки за предаване на лични данни от български власти. Заявките са за общо 16 потребителя. 15 от тях са за разследвания на криминални случаи, като поне някакви данни са предадени от Facebook в 53,69% от исканията. Последната заявка е за неуточнен спешен случай. Тя е изпълнена от компанията. Освен това Facebook приема и 7 заявки от българските власти за запазване на информация. Компанията позволява на институции и разследващи органи да искат от нея да запазва данни и история на дадени профили в рамките на 90 от подаването на заявката. От България са подадени 7 подобни искания за общо 23 профила. Исканията от България за този период са малко по-малко спрямо последния доклад на Facebook, който обхващаше юли 2016 г. до декември 2016 г. През него са поискани данните за 20 профила. 18 от тях са по време на разследване, като данни са дадени в 66.67% от случаите. Другите две искания са отново за спешни случаи, като само едно от тях е изпълнено. По-малко са исканията за запис на данни за 90 дни - само за 9 профила. Данните от България са скромни на общия фон. Facebook отбелязва увеличение с 21% на заявките от правителства за първото полугодие на тази година. Общо са получени 78 890 искания. Само в САЩ те са над 32 000 и покриват над 52 000 профила. Подадени са и с 304% повече искания за ограничаване/сваляне на съдържание, което нарушава местни закони и те достигат 28 036, като основна причина за това е нов закон в Мексико, където са над 20 000 от исканията.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 244
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 227
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 232
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 516
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 487
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.