Кметове предлагат да глобяват шофьорите нарушители

Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители – това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров. Той е подкрепен и от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов. Идеята е кметовете да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар. В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират, аргументираха се двамата пред bTV. "Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините", каза Тодоров. Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила – при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати. "Санкциите трябва да са категорични, а не както сега – отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари", коментира пък Камбитов. "Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент", уточни Тодоров. "Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права", посочи и Камбитов. Според кмета на Стара Загора са необходими промени и при общинската полиция, защото в момента тя не е такава, каквато трябва да бъде – служителите ѝ не могат дори да искат личната карта на нарушителите, например. Атанас Камбитов коментира и случая, при който студентката Фатиме беше прегазена на пешеходна пътека в Благоевград. "Това е нелеп инцидент с фатален край“, каза той, но добави, че той няма отношение към обезопасяването на кръстовището, а показва други проблеми. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 126
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 122
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 128
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 329
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 294
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас