« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Парламентът отхвърли ветото върху мораториума над лекарства

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента върху Закона за бюджета на НЗОК. 126 депутати повторно подкрепиха закона, а 95 бяха "против". Румен Радев наложи вето върху текстовете от Закона за бюджета на Здравната каса, които касаят неплащането на иновативни лекарства за онкоболни за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане. Днес управляващи и опозиция влязоха в остър спор заради мораториума. От БСП обвиниха кабинета, че дава 700 млн. лева за пътища на тъмно, а хората ще умират без нови лекарства. По време на дебатите социалистите поискаха двама пациенти да влязат в зала. Мнозинството обаче отказа да ги допусне. Шефката на здравната комисия - Даниела Дариткова от ГЕРБ, дори се скара на председателя на парламента и нейна съпартийка - Цвета Караянчева, че е позволила да се гласува това предложение на левицата. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) подкрепи законопроекта и даде данни, че за последните 4 години в онкологията са одобрени 27 нови молекули за 37 лекарствени продукта. "Кое е по-важно да има здрави хора или пътища и тол система?", попита обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се обяви в защита на ветото. От ДПС също обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. Нигяр Джафер даде 6 алтернативни предложения, които да заместят мораториума. Те засягат по-голям контрол върху скъпите лекарства и добра статистика за резултатите от лечението. "С мораториума само се опитвате да спечелите време. Всеки болен има право на добро лечение", каза Джафер. Тя настоя за надпартиен консенсус по темата. За лечението на пациентите се говорело обаче само с фискални аргументи. Колегата й Хасан Адемов излезе на трибуната и обяви: "Аз не съм от манипулаторите, аз съм от тези, които използваха иновативна терапия". Може един от вас да е следващият, който ще ползва иновативно лекарство, обърна се той към депутатите. По думите му здравеопазването не е само фискални мери, а имало и хуманитарни измерения. Социалистът Филип Попов обвини мнозинството, че са разстреляли надеждата на пациентите. В прочувствено слово депутатът от БСП Стефан Данаилов обяви, че при гласуването на този закон е в конфликт на интереси, тъй като той самия е заболял от тежка болест, за която били нужни нови лекарства. Той призова депутатите да гласуват парите, за да бъдат спасени човешки животи. Актьорът бе репликиран от лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че Данаилов е употребен. Мога да съм бил всякакъв, но никога употребен. Мислех, че имате повисоко мнение за мен, отвърна му актьорът. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 113
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 116
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 116
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 106
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 132
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.