150 млн. евро от ЕС срещу замърсяването на въздуха у нас

ЕС подпомага България със 150 млн. евро в битката срещу замърсяването на въздуха. В годишния си доклад Европейската агенция по околна среда констатира, че повечето хора, живеещи в европейските градове, все още са изложени на нива на замърсяване, които се считат вредни за здравето. Фините прахови частици са причинили преждевременната смърт на около 520 хил. души по данни на агенцията. Не само белодробните, но и сърдечносъдовите заболявания се влияят от чистотата на въздуха. Децата, които дишат по-учестено и чиито дробове тепърва се развиват, са в застрашената група, в която постоянно растат случаите на астма, белодробни и респираторни заболявания. За съжаление, според статистиката България е най-замърсената с прахови частици страна в Европейския съюз. Праховото замърсяване в столицата надхвърля нормата средно 176 дни годишно. Силно замърсени градове са Благоевград, Пловдив, Смолян, Перник, Видин, а основните причинители са битовото отопление, мъглите и въздушните инверсии, които оказват силно негативно влияние върху здравето на хората. След като Европейският съвет (ЕС) пое ангажимент основните замърсители на въздуха да бъдат намалени с 22% до 2020г. и с 49% до 2030 г., енергийната ефективност се превърна в един от основните акценти в енергийната политика. Миналата година Европейската комисия предложи актуализиране на Директивата за енергийните характеристики на сградите, за да се подобрят съществуващите правила. 30% от икономиите на енергия могат да бъдат постигнати чрез инвестиции в енергийно обновяване на сгради в ЕС до 2020 г. Докато новите сгради се нуждаят от около три до пет литра гориво за отопление на квадратен метър годишно, за по-старите сгради са необходими няколко пъти повече – между 20 и 50 литра в зависимост от материалите и конструкцията. Сградите са отговорни за 40% от потреблението на енергия и 36% от емисиите на CO2 в ЕС, а инвестирането в енергийна ефективност е най-реалистичният начин за намаляване емисиите на въглероден диоксид. През 2015 г. Банката за развитие на Съвета на Европа предостави 150 млн. евро на Българската банка за развитие, с които стартира Националната програма за енергийна ефективност. През 2017 г. по нея вече са обновени 782 жилищни сгради, а в процес на строително-монтажни работи са още 612 сгради. Над 2000 многофамилни жилищни сгради у нас са получили одобрение и имат сключени договори за целево финансиране, което е 100 % безвъзмездно за собствениците. Средствата са осигурени от Държавния бюджет чрез Министерството на финансите и Българската банка за развитие. Очакваните резултати от тази програма са не само намаляване на разходите за отопление за домакинствата и удължаване на живота на сградите, но и по-чист въздух с по-малко прахово замърсяване и емисии на парникови газове. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 73
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 105
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 93
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.