« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Барети на бунт срещу командира, министър Радев назначи проверка

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е назначил комплексна проверка в Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщиха пред Дир.бг от МВР. Проверката е назначена, след като вчера в медиите бе разпространено отворено писмо, подписано от 27 служители на СОБТ. То е адресирано до вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешния министър Валентин Радев и комисията по вътрешна сигурност в парламента. В писмото 27-те барети обвиняват командира на поделението Георги Гайков в неправомерни назначения, натиск и лошо управление на спецотряда. "В СОБТ от страна на неговия командир и приближените му се извършва тотална саморазправа с неудобни служители. Страхът и притеснението от реваншизъм и „изпадане в немилост“ изцяло са превзели структурата ни, до степен, че служителите вече се страхуват дори да си разговарят по между си", твърдят командосите. Те пишат още, че командирът Георги Гайков ползва служебни автомобили за лични цели и като цяло уронва престижа на Специализирания отряд за борба с тероризма. "Считаме, че с действията си г-н Гайков не само уронва престижа на СОБТ, опитвайки се да го превърне в лична своя частна фирма, но създалата се демотивация в личния състав, води до рязко влошаване на микроклимата в отряда, разклаща доверието между служителите, в резултат на което намалява боеспособността на отряда. С оглед специфичната дейност на СОБТ, необходимостта от екипна работа при изпълнението на високорискови задачи, Ви информираме, че вследствие на тези факти при реални действия са застрашени изпълнението на бъдещи специализирани и/или специални операции, както и животът и здравето на служителите, което вече се е случвало под ръководството на г-н Гайков", се казва още в писмото. Георги Гайков бе начело на СОБТ при печалната операция в Лясковец. На 14 март 2014 година баретите опитаха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени. След случая Гайков бе уволнен, но година по-късно бе върнат на работа като заместник-командир на СОБТ. През март т.г. майката на Емил Шарков - Ваня Рибчева заяви пред bTV, че некадърниците в МВР са зависими и удобни. "Георги Гайков, който беше уволнен тогава (бившият шеф на СОБТ, б.р.), година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир", каза тогава Рибчева. И се оказа права. В края на юни вътрешният министър Валентин Радев подписа заповед за пенсионирането на командира на СОБТ Кирил Димов и на негово място назначи Гайков. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОСТАВАТ БРОЕНИ ЧАСОВЕ ДО КОНЦЕРТА „БЪЛГАРИЯ ПЕЕ” В БУРГАС 2024

  • 19 Апр 2024
  • 27
Остават броени часове до големия концерт на 8-те хорови колектива от Бургас и поредна спирка на осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”.

120 УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

  • 19 Апр 2024
  • 23
120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.

МЕЖДУНАРОДНАТА РЕГАТА „ПОРТ БУРГАС“ СЕ ВЛИВА В КЪМПИНГ ФЕСТИВАЛА „EXPLORE THE WORLD“

  • 19 Апр 2024
  • 32
* Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 76
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 99
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.