БПЦ започва преговори с останалите църкви за македонската

Светият синод реши да се застъпи за признаването на македонската църква пред останалите православни църкви. В решение на Светия синод, публикувано на страницата на Българската патриаршия, се заявява, че Българската православна църква поема „своя свещен дълг“ да окаже пълно съдействие на Македонската църква, като ходатайства за нейния статут пред останалите православни църкви. Не се посочва изрично дали БПЦ признава Македонската църква за своя дъщерна. Светият синод посочва, че определя архиерейска комисия, която ще проведе нужните разговори с МПЦ и останалите православни църкви. В състава й влиза: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий. Днешното решение на Светия синод е в отговор на писмото от Македонската православна църква (МПЦ), с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ "с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ" и се иска БПЦ да стане църква майка на Македонската православна църква. Тази сутрин пред Синодалната палата се събраха общественици и граждани на мълчаливо бдение в подкрепа на писмото от Македонската православна църква. Македонската църква вече 50 години е в схизма, наложена от сръбската църква, заради едностранното й обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид, още докато Македония е част от република Югославия. Досега нито една от поместните православни църкви не е признала независимостта на МПЦ. "Решението за Македонската православна църква се бави толкова години, защото е сложно и трябва много добре да се обмисли, каза при влизане в сградата на Светия синод патриархът в отговор на журналистически въпрос защо толкова години се чака", заяви преди заседанието на Синода патриарх Неофит. На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме "протегната ръка от МПЦ", българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство. В интервю за „24 часа“ ловчанският митрополит Гавраил заяви, че ако решението се вземе едностранно от българска страна без консултация с останалите православни църкви, БПЦ рискува да ѝ бъде наложена схизма. "Важното е да вземем правилно решение, защото за да можем да помогнем на македонската православна църква не трябва да повредим на българската православна църква. Иначе нито на нея ще помогнем, нито на нас после някой ще помогне", коментира и Ловчанският митрополит Гавриил. "Ние ако наистина сме получили в това писмо признание, че БПЦ е майка-църква, свещен дълг е да се застъпим за македонската православна църква пред целия православен свят", каза Пловдивският митрополит Николай. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 49
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 48
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 111
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 104
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.