Обявиха български гросмайстор за общодържавно издирване

Шахматистът Веселин Топалов е обявен за общодържавно издирване. Това разкри бившият председател на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев, който съди Топалов за клевета. Делото тече през последните 2 години, като бившият световен шампион не се явява на заседанията. Сменени са му били трима служебни защитници и не е бил открит на известните му адреси в България и Испания, твърди Сергиев. Поради това след последното заседание на 23 ноември съдията от Софийския районен съд е постановил Топалов да бъде обявен за общодържавно издирване без задържане. Това означава, че властите трябва да намерят шахматиста, за да му връчат призовка. „Той твърди, че аз съм бил един от най-долните доносници вДС, с което аз никога не съм имал нищо общо”, припомни Сергиев пред NOVA причината да съди Топалов. Последният отправи твърденията си за агентурното минало на бившия председател в отворено писмо от 2015. Оттогава насам Сергиев успя да осъди за клевета мениджъра на Топалов, Силвио Данаилов, който го наследи начело на федерацията. Обвиненията между двамата се редуват, като най-напред Сергиев упрекна Данаилов, че е участвал в злоупотреби с държавни средства за мними турнири. Впоследствие Данаилов обяви, че предшественикът му е „платен” от Русия и международната федерация ФИДЕ. Именно за тези недоказани твърдения той бе осъден да плати 1500 лева държавна такса за клевета.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 90
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 85
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 91
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 392
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 364
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.