5537 лв. струва бюджет 2018 на всеки данъкоплатец

5537 лева струва бюджет 2018 на всеки данъкоплатец, изчислиха от Института за пазарна икономика. От там по традиция предложиха и алтернативен бюджет, в който има излишък от 1.1 млрд. лева. Увеличението на бюджетните заплати ще бъде платено през по-голяма данъчна тежест, обясни икономистът Петър Ганев. Около 700 милиона повече за заплати - 129 си ги взема обратно като данъци, а от другите данъкоплатци и пушачи ще вземе още 450, смята експертът. Икономическият цикъл и бюджетните показатели позволяват трупането на буфери, а това става чрез допълнителни постъпления във фискалния резерв, допълни Калоян Стайков: Рано или късно, ще има нова криза и всички сме наясно с това. Въпросът е, че не знаем кога е. Но, когато и да е, е хубаво да сме подготвени, а не да се изненадваме, както ни изненадва снегът всяка година. Икономистите предлагат забрана за преместването на партидите за втора пенсия в НОИ, но 2% от здравната вноска да отива в частна здравна каса. Експертите на ИПИ предлагат премахване на "неефективни" данъци, като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните премии, както и премахване на данъчните преференции като намалената ставка ДДС върху туризма. Предлага се също отказ от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия (заложено увеличение от един процент от 2018 г.), отпадане на възможността за прехвърляне парите от пенсионните фондове към солидарната система (държавното обществено осигуряване). http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 341
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 314
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 323
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 318
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 283
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.