България ще получи с 500 млн. лв. повече от ЕС догодина

Европейският съюз ще има през 2018 г. рекорден бюджет - почти 147 милиарда евро, което е с около 10 милиарда повече от този за 2017 г. Това прие Европейският парламент на заседание в Страсбург. От тях България ще получи над 2 млрд. евро или 4,24 милиарда лева. Това съобщи за "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той е избран за единствения български представител в 28-членния преговорен екип за евробюджета. “Договорените пари за 2017 г. са били около 3,7 млн. лв. Това означава, че ако успеем да постигнем тавана и завършим всички проекти, за да получим прогнозните 4 милиарда и 240 милиона лена, следващата година ще усвоим с половин милиард лева повече от тази”, разясни Новаков. Малко над милиард и половина лева ще можем да инвестираме в градска среда. Точно толкова ще са и директните плащания към фермерите в България. За развитие на селските ни региони ЕС дава 750 милиона лева. Около 360 милиона лева печелим за заетост, особено за младежката, защото България е една от страните, които се справят много добре - почти 60 000 младежи са започнали работа на места, осигурени през програми и мерки, финансирани от ЕС и от републиканския бюджет”, подчерта Новаков. “Внасяме 1 милиард в бюджета на общността, а получаваме 4 милиарда и 200 милиона. Ние сме сред облагодетелстваните държави”, изтъкна евродепутатът. Той обяви още, че расте и бюджетът за Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс”. “Бюджетът на ЕС е най-високият в историята, и то на фона на Brexit и останалите предизвикателства. Предвидените в него плащания за България са успех. Ще подкрепят растящия икономически ръст на страната ни”, допълни Новаков. Той направи паралел, че в миналогодишния бюджет такива суми е имало единствено в земеделието. За всички останали сектори нивата на финансиране се завишават. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 128
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 140
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 122
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 160
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 112
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.