« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Нови по-строги изисквания за защита на личните данни

Ново евроизискване заплашва всяка българска фирма, която работи с лични данни с глоба до 10 млн. евро, ако до 25-ти май не назначи експерт по сигурността, съобщи БНТ. В момента в страната са регистрирани над 370 хил. администратора, опериращи с лични данни - банки, застрахователни и пенсионни компании, мобилни оператори, държавни и общински институции. Според новата евродиректива над 50 хил. от тях, които имат персонал над 40 души, трябва да назначат служител по сигурността на личните данни. "Те могат да бъдат вътрешни служители, те могат да бъдат на договор, примерно външни фирми, но тези служители имат привилегия да докладват непосредствено на ръководителя и да уведомяват комисията незабавно, в рамките на 72 часа, за всяко едно нарушение при обработване на личните данни", обясни Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни. На този етап такива експерти липсват. Това призна и председателят на КЗЛД. В тази връзка той предложи държавата да започне обучителни курсове на такива експерти, но засега това е в сферата на пожеланията. В същото време се оказва, че кратките срокове и нуждата от инвестиции в системите за киберсигурност са сериозна пречка пред фирмите и организациите, опериращи с лични данни, да приложат в срок евродирективата. Пред технически и финансови трудности са изправени фирмите и организациите, опериращи с лични данни при прилагането на новите евроизисквания. Основното предизвикателство пред тях е изцяло да реорганизират своите информационни системи. За да бъдат намерени най-добрите решения за защита на личните данни, на помощ идват фирмите за киберсигурност. Те проучват къде са уязвимите места и дават препоръки. Законопроектът с новите изисквания за защита на личните данни е готов и се очаква вътрешният министър до дни да го внесе за обсъждане в Министерския съвет. БНТ

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Президентът Радев: "Когато служебните правителства бяха отговорност на президента, партиите не можеха и да си помислят за подобна намеса. "

  • 17 Апр 2024
  • 286
Президентът Радев във фейсбук: "В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства.

Откриха Центъра за професионално обучение "БУРГАС" към университет "Проф. д-р Асен Златаров"

  • 17 Апр 2024
  • 301
Днес областният управител на област Бургас Пламен Янев присъства на откриването на Центъра за професионално обучение "БУРГАС" към университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Кметът на Созопол ще бяга 15 км. на Рън Созопол

  • 17 Апр 2024
  • 280
Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и съпругата му Полина ще бягат в най-дългата дестинация -15 км. в първото издание на Рън Созопол, което ще се проведе на 20.04.2024г., потвърди самият той.

Криминалисти на СДВР иззеха близо килограм марихуана

  • 17 Апр 2024
  • 261
Специализираната полицейска операция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества е проведена през вчерашния ден.

НАД 1000 ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПОДГОТВЯТ БЪДЕЩИ УЧИТЕЛИ ЧРЕЗ ИНОВАТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ

  • 17 Апр 2024
  • 283
Над 1000 преподаватели от различни висши училища в страната вече прилагат иновативни образователни технологии и компетентностен подход при подготовката на студенти – бъдещи учители.