Почитаме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

На 17 септември почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Майката, която усърдно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите дъщери. Те били така изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за пример. Мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил езичник. Той заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо заявили, че са последователи на Христос. Императорът решил да ги изпитва една по една като започне от най-голямата дъщеря, после средната и накрая – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов само на 9 – момичетата твърдо отстоявали своята християнска вяра и не се поддали на различните ласкателства и заплахи. Това разярило Адриан и една по една ги подложил на мъчения. Убивал децата едно по едно, за да може останалите да се откажат от вярата си. Майката София през цялото време ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отказват от Христос. Нито едно от момичетата не потъпкало вярата си. И трите станали мъченици. След края на мъченията и тяхната смърт София взела телата им, положила ги в скъп ковчег и ги погребала на хълм извън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не спирала да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога. За изживените страдания, заедно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. до днес почиват в град Елзас, Франция. Днес столицата на България София чества за пореден път своя празник. Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1999 г.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 272
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 214
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.

Православните празнуват Възнесение Господне - Спасовден

  • 28 Май 2020
  • 212
Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 310
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 287
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".