« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

На 17 септември почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Майката, която усърдно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите дъщери. Те били така изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за пример. Мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил езичник. Той заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо заявили, че са последователи на Христос. Императорът решил да ги изпитва една по една като започне от най-голямата дъщеря, после средната и накрая – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов само на 9 – момичетата твърдо отстоявали своята християнска вяра и не се поддали на различните ласкателства и заплахи. Това разярило Адриан и една по една ги подложил на мъчения. Убивал децата едно по едно, за да може останалите да се откажат от вярата си. Майката София през цялото време ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отказват от Христос. Нито едно от момичетата не потъпкало вярата си. И трите станали мъченици. След края на мъченията и тяхната смърт София взела телата им, положила ги в скъп ковчег и ги погребала на хълм извън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не спирала да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога. За изживените страдания, заедно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. до днес почиват в град Елзас, Франция. Днес столицата на България София чества за пореден път своя празник. Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1999 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 26
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 30
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.

ЗАПОЧНА ПОДГОТОВКАТА ЗА СПЕКТАКЪЛА “МИНИ ЦАРИЦА РОЗА”

  • 19 Апр 2024
  • 28
В него ще участват деца от четвърта група от детските градини в Община Казанлък.

НАД 133 000 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ЩЕ БЪДАТ ПОДКРЕПЕНИ ПО ПРОЕКТИ НА МОН

  • 19 Апр 2024
  • 68
257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа и приобщаване на деца и ученици по проектите „Силен старт“ и „Успех за теб“, които МОН изпълнява в рамките на европейската програма „Образование“.