Българката Мира Яшар е обвинена за пропаганда на тероризъм

Българската гражданка Мира Яшар, задържана в края на юли в курорта Дидим, е обвинена от турската прокуратура в пропаганда на терористична организация, съобщава кореспондент на БНР в Истанбул. Яшар беше задържана заедно с майка си и приятеля си - британския гражданин Джоузеф Робинсън, докато били на почивка в Турция. По-късно тя беше освободена от ареста, но остана под контрола на властите без да може да напуска страната, докато британецът продължава да е задържан. Според британския вестник "Гардиън" Робинсън е изпълнявал ролята на военен лекар в кюрдските отряди в Сирия и така е попаднал в полезрението на турските служби. Според БНР, която следи развитието на съдебната процедура в Турция, той е обвинен в членство в Съюза на кюрдските общности, Кюрдската работническа партия, Партията демократичен съюз, Силите за народна защита. Мира Яшар е обвинена, че в профилите си е разпространявала снимки и послания на смятани от Турция за терористични кюрдски организации. По информация на БНР тя може да получи между 3 и 5 години затвор. Малко след ареста на Яшар премиерът Бойко Борисов каза, че България не се меси в процеса, но го следи. "В съдебни процеси никога не се меся. Благодаря дотолкова, че са на свобода - с подписка, и не ни тревожи това. Само коментирам факта, че те са навън и към тях се отнасят по възможно най-добрия начин", каза Борисов, цитиран от БНР.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 272
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 214
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.

Православните празнуват Възнесение Господне - Спасовден

  • 28 Май 2020
  • 212
Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 310
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 287
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".