« май 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Платили сте незаконна такса? Пийте една студена вода

Ако сте си купили незаконна винетка, ако живеете в община, където местната власт събира незаконни такси, не си и помисляйте, че някога ще бъдете обезщетени. Върховният административен съд (ВАС) с триста зора събра мнозинство, което угоди на управляващите и им развърза ръцете да правят каквото си искат. Сервилността надделя над правото, нищо че още се намират съдии, които са запазили чувствителност и се придържат към законите.

Какво от това, че в решението на съда за винетките пише, че противоречат на конституцията, ограничават правото на придвижване, че с една такава такса на практика се ограничава достъпът на гражданите дори до елементарни услуги като училище и болница, нищо че регионалното министерство твърди, че хората имат избор - да ползват пътища или не. Регионалният министър Лиляна Павлова, на която решението на ВАС й идва като по поръчка, праща послание на шофьорите да си сипят по една студена вода.

ВАС направи голям плонж, като реши, че гражданите, бизнесът и организациите не могат да водят дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), причинени им от незаконни разпоредби. Тоест всяка администрация може да злоупотребява с властта си безнаказано колкото си иска.

Ето например Върховната административна прокуратура (ВАП) установи, че 129 общини си събират каквито пожелаят такси. Ако правиш ремонт на къщата си и вземеш та разкопаеш тротоара например - такса.

Местната власт въвежда на килограм безумни изисквания

В някои общини не издават разрешително за лавка или дори количка за пуканки, хот-дог, царевица и т.н., ако този, който ги експлоатира, има задължения към местния бюджет. Виж за търговците от други населени места няма такова ограничение. Освен това някои общини искат депозит, с който да се покрият разходите за бъдещо принудително премахване на обекта. Т.е. местната власт по презумпция смята, че един гражданин рано или късно ще се превърне в нарушител и отрано се застрахова - поне да не харчи пари, за да му премахне лавката. Но ако се окаже изряден, ще му върнат ли депозита? И кога?

По закон държавното обвинение има право да поиска съдилищата да отменят тези абсурди и е твърде вероятно това да се случи. Дотук добре, но какво правим с вече платилите? Нищо.

ВАС бетонира безумията, облечени в подзаконови актове, които всекидневно биват бълвани от изпълнителната и местната власт. Аргументите на съда са умилителни - подзаконовите нормативни актове, т.е. наредби, инструкции, постановления, правилници и т.н., спират да действат от деня, в който съдът ги обявил за нищожни. Преди това са законни, а от законна разпоредба незаконна вреда не може да има.

В решението си ВАС услужливо си измива ръцете, прехвърляйки отговорността на институциите, издали незаконните наредби. Според Административно-процесуалния кодекс (АПК) самата институция е задължена в тримесечен срок да уреди служебно последствията от отмяната. Как точно ще изглежда такова уреждане?

Със сигурност няма да е в полза на ощетения гражданин или фирма

Просто ще спрат да събират такси до следващия път, когато издадат неграмотна разпоредба, минат години, преди някой да сезира съда и т.н. А може и изобщо да не спрат.

Има още един сериозен проблем. Изобщо не е ясно дали, ако една институция не уреди последствията от отменената си разпоредба, ще понесе някакви санкции. По принцип в НК има разпоредба, която предвижда и наказания за всеки, който не изпълни съдебно решение - било за плащане издръжка на дете или по друг повод. Такива дела масово се водят срещу обикновени граждани. Срещу чиновник, неизпълнил решение, не толкова често. Толкова за наказателната отговорност. Дори и подобно нещо да се установи, глобата може да е максимум до 2000 лв. Това вече е само административното наказание.

С решението си ВАС на практика ликвидира една възможност гражданите да получат някаква справедливост при безотговорно поведение на институциите. Това, разбира се, не е никаква изненада. Все пак обаче въпросът е "Защо".

Дали с идеята, че узаконяването на административния произвол може да мине незабелязано, или просто да бъде прикрито зад други закони. Самият факт, че това решение бе взето с 53 гласа "за" и 32 "против", означава, че една голяма част от съдиите го считат за грешно. Но това не пречи мнозинството да се оправдае с текстовете в АПК - че за подобни разпоредби има специална процедура, т.е. онова уреждане, което трябва да се направи от институцията, издала наредбата. Иначе казано - не може хем да е задължена да си оправи бакиите, хем гражданите да я съдят. Ще бъде прекалено.

Това решение, естествено, не означава, че гражданите губят правото си да обжалват незаконни разпоредби или че остават без защита. Просто е достатъчно показателно за отношението на съда към тези, които го издържат. С такива актове чувството за безнаказаност, което и сега владее институциите, просто ще се увеличи.

Източник: legalworld.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Удължават срока за записване за обучения на безработни лица по дигитална компетентност и 3D проектиране до 25 май

  • 18 Май 2022
  • 132
Срокът за прием на заявления за включване в обучение на безработни и неактивни лица, вкл. с увреждания, за придобиване на ключови компетентности по „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“, се удължава до 25 май.

Топ селекция на съвременни български филми ще бъде представена на фестивала "КиноВаканция"

  • 18 Май 2022
  • 127
От 11 до 14 юни, в зала „Тончо Русев“ на НХК, любителите на седмото изкуство ще се пренесат в ново кино измерение с фестивала „КиноВаканция“. Събитието ще представи пред бургаска публика лауреатите от двата големи фестивала „Златна роза“ във Варна и „Златен ритон“ в Пловдив.

Конференция „Български гласове за Европа: Климатични промени“ ще се проведе в Бургас

  • 18 Май 2022
  • 131
Климатичните промени и как да се справим с тях ще са тема на дискусия, която БТА организира на 20 май (петък) в Пресклуба си в Бургас – градът, откъдето започна инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент като част от по-голямата европейска дискусия Конференция за бъдещето на Европа.

Общинският съвет даде зелена светлина на кмета за детската болница

  • 17 Май 2022
  • 336
Общинските съветници дадоха зелена светлина днес на докладната записка на кмета Димитър Николов за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Предложението на кмета Николов да се даде зелена светлина на 6 нови инвеститори срещна единодушна подкрепа

  • 17 Май 2022
  • 298
Днес общинските съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета Димитър Николов да се даде зелена светлина на шестима нови инвеститори, които искат да отварят предприятия, да наемат хора и да работят в Бургас.