Китайци с интерес към АЕЦ "Белене" и АМ "Черно море"

Китайци с интерес към АЕЦ "Белене" и АМ "Черно море" България Снимка: youtube/Mediator Burgas
Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към АЕЦ „Белене”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който днес се срещна с тях в Бургас заедно с кмета на общината Димитър Николов. Домакин на продължилите два часа разговори беше градоначалникът. „Има много китайски инвеститори, защото напредваме с концесията на АМ „Черно море”. Искаме да има директни полети с Китай до Бургас, не само за туристическия сезон. Знаете, че тук в Бургас има много обучаващи се на китайски език. Китайците имат интерес и към пристанището. След много преговори имат интерес и към АЕЦ „Белене”. Искахме да видят трасето и кметът на Бургас Димитър Николов да представи своите инвестиционни проекти”, каза Борисов. „Доста уверено мога да кажа, че през август ще започнем обхода на Ахелой и до юли догодина двата обхода до Поморие и Ахелой ще са готови, след което ще работим по четирилентовия път”, посочи още премиерът. Преди ден стана ясно, че китайска компания има интерес за строителство на големи пътни инфраструктурни проекти у нас на базата на публично-частно партньорство. Сред тях са изграждане на автомагистралите Калотина – София, Русе – Велико Търново и тунелът под Шипка. Инвестиционните намерения на бизнесмените от азиатската държава бяха обявени след среща в четвъртък между регионалният министър Николай Нанков с представители на компанията „Ситик Констракшън“, част от голям държавен китайки конгломерат, съобщиха от ведомството. Представителите на „Ситик Констракшън“ отбелязаха, че са запознати с географското положение на България като важен кръстопът, който много добре се вписва в политиката на Китай за изграждане на новия „път на коприната“. Китайската компания има зад себе си голям обем реализирани проекти в чужбина, включително автомагистрали с голяма дължина. Сред тях са магистрала в Алжир, с дължина 498 км и на стойност 7,8 млрд. долара. В момента компанията строи две автомагистрали в Казахстан. Едната е с дължина 780 км, а другата е над 900 км, пише economic.bg.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 137
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 130
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 134
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 425
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 397
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.