България не е засегната от кризата със заразените яйца

България не е сред страните-членки на Европейския съюз, в засегнати от кризата със заразените яйца. Това стана ясно от информация на Франс прес, според която броят на държавите, в които има яйца с опасния фипронил е вече 17. България не е сред тях, предаде БНР. Българската агенция по безопасност на храните все още няма официално съобщение по темата. Унгарските власти междувременно обявиха, че изтеглят от пазара внесени от Германия замразени храни, сготвени по азиатски. С тях са снабдявани само ресторанти, съобщи агенцията за безопасност на храните в Будапеща. Властите в Австрия също съобщиха, че във вносни продукти като майонеза и сладкиши е открита малка концентрация на фипронил. Заразените храни са дошли от Германия, Холандия, Белгия и Полша и са използвани в ресторантите. Милиони яйца бяха изтеглени от супермаркетите в Европа и бяха унищожени, а десетки птицеферми бяха затворени след разкритията от 1 август за използвания фипронил, който може да е вреден за здравето. Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. Световната здравна организация го определя като "умерено токсичен" за човека, тъй като при големи количества може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 70
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 104
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 92
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 131
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 119
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.