Президентът не наложи вето на промените в ЗСВ

Президентът Румен Радев не е наложил вето на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това става ясно от огласеното днес съдържание на утрешния брой на Държавен вестник. В него са обнародвани измененията в съдебния закон. Искането до президента да наложи отлагателно вето на промените в ЗСВ отправиха много неправителствени и магистратски организации, както и Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет. Изменението, срещу което има най-много възражения, е това в чл. 230 в ЗСВ. С него се предвижда задължително временно отстраняване от длъжност на магистрат при привличане в качеството на обвиняем за тежко умишлено престъпление от общ характер. Преди поправките в закона, ВСС отстраняваше само съдиите и прокурорите, обвинени за престъпление във връзка с правораздавателната им дейност. Само часове преди да стане ясно, че Радев не е наложил вето, правната комисия на Висшия съдебен съвет излезе със становище, в което призова всички органи, ангажирани в законодателния процес, да преосмислят тази разпоредба. С промените в ЗСВ всички магистрати се задължават в 30-дневен срок от влизането им в сила да декларират пред ВСС всички свои "дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Това задължение важи и за членовете на съдебния съвет, главния инспектор и инспекторите от ИВСС. Друга промяна в закона, която беше определена като кариерен бонус за съдебните кадровици, им дава възможност след края на мандата си да изберат къде в системата да се върнат на работа. Те ще имат право да избират между всички равни по степен органи на съдебната на този, в който са били преди да бъдат избрани във ВСС. Промените в съдебния закон предвиждат още към ВСС да се създаде Съвет за партньорство, в който влизат трима членове на съвета, представители на организациите на магистратите (с членски състав не по-малък от 5 на сто от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите), както и представители на магистратите нечленуващи в съсловни организации. Правен свят

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.