Депутати коментираха идеята за отмяна на клас прослужено време

След вчерашното предложение на вицепремиера Валери Симеонов - класовете за прослужено време да отпаднат, днес в парламента депутати изказаха своето мнение. "Трябва да се води широк диалог в цялото общество по тази тема", каза Хасан Адемов от ДПС, който е председател на социалната комисия. "Този проблем засяга работодатели, работници и синдикати. Трябва да се намери баланс, за да не се стигне до понижаване на доходите на трудещите се. Това може да доведе до огромно напрежение в обществото. При държавните служители този въпрос е решен отдавна, но там ситуацията е различна, защото държавата плаща личната осигуровка на служителите. Това поставя в неравнопоставено положение тези, които работят в частния сектор. Класът за прослужено време е една от вечните теми между работодатели и служители", допълни той. "Като икономист смятам, че класът е остаряло понятие. При държавните служители класът стана част от основната заплата и не получиха намаление в заплатите си", заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. "Същото трябва да се направи и в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между начина, по които се образува заплатата на държавните служители в цялата администрация и частния сектор. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-високо квалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има много случаи, в които това е обратнопропорционално. Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда“, заяви тя. „Ако работника например има заплата от 300 лева и получава 100 лева клас, той ще влезе в основната му заплата. Тя ще стане 400 лева и той няма да бъде ощетен“, даде пример тя. Източник: novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 89
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 99
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 102
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 138
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 115
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.