« юли 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Прокуратурата и ДАНС проверяват сигнал срещу ПФ за оградата

Въховна касационна прокуратура разпореди на ДАНС да извърши проверка на изграждането на оградата на българо-турската граница по сигнал срещу Патриотичния фронт. "Във връзка с множество въпроси от представители на медиите", пресцентърът на държавното обвинение съобщи: "На 10.03.2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев (бившият депутат от НФСБ- б.р.) , съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип (ограда) с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП "Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени". От прокуратурата вече е изискана съответната документация от Областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички по проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата. Средствата се одобряват от Министерски съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител. Редът и условията за възлагането и изграждането се определени от постановление на МС № 55/12.03.2015 г., а с допълнителни актове са били одобрени допълнителни разходи - на 28.01.2016 г. и са взети неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на 17/14.01.2015 г., се уточнява в съобщението. С постановление от 28.03.2017 г. ВКП е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата. "За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка. Възложената от ВКП проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила", обобщват от прокуратурата. От БСП също се заканиха, че ще сезират прокуратурата заради нередности. Депутатката Елена Йончева заяви, че първоначалното постановление на МС оградата да е двуредова и променено така, че на места тя да е едноредова. "Изграждането в този район е възложено не на МВР, а на областния управител, който сключва договор с частна фирма. А Гранична полиция и тази фирма сами решават да променят проекта. Това говори, че става дума за търговия с националната сигурност", каза тя. Тази сутрин обаче председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред Нова телевизия: "В постановлението на МС не пише каква ще е оградата на границата - едноредова или двуредова. Има доклади и информации от Гранична полиция как са направени съоръженията. Има и срокове, за да може да бъде изплатено. Освен това височината на двуредовата ограда – първият ред е 3 метра, а вторият ред - 2,5 метра. При едноредовата ограда височината е 3,5 метра". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Сърбия отстъпи след протестите, отказва се да налага полицейски час заради COVID-19

  • 09 Юли 2020
  • 125
Страната няма да въвежда отново полицейски час през уикенда в столицата Белград, за да спре разпространението на коронавируса, съобщи днес премиерът Ана Бърнабич, след като обявяването на новите рестрикции предизвика масови протести през последните два дни.

До второ нареждане: Не повече от 30 гости на сватба и кръщене

  • 09 Юли 2020
  • 106
Нощните барове и дискотеки на закрито се затварят, а на сватби, балове и кръщенета гостите трябва да не надвишават бройката от 30 души. Това са част от новите мерки в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

България ще заведе дело пред Съда на ЕС заради пакет „Мобилност”

  • 09 Юли 2020
  • 108
Европарламентът днес окончателно прие на второ четене мярката. Отхвърлени бяха всички внесени от българските евродепутати предложения за изменения.

Комисията в НСО ще решава за охраната на Доган в понеделник

  • 09 Юли 2020
  • 110
Наложителна ли е охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски ще стане ясно на 13 - ти юли в 10:00 ч.

Окончателно: Държавата прави 100 бензиностанции

  • 09 Юли 2020
  • 108
Депутатите окончателно и без дебати решиха да се създаде държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси.