Честит 1 юни

Съществува специален ден за почти всички от нас: празнуваме Международен ден на майката и жената, Ден на мъжете и Ден на бащата, Ден на влюбените, Ден на семейството и разбира се, Ден на детето. Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено празника да се отбелязва точно на 1-ви юни. Според една от идеите, изборът на тази дата идва от Duan Wu Jie, китайски фестивал на лодките – дракони. През 1925 година китайският генерален консул събрал китайски сирачета, за да отпразнуват въпросния фестивал, който се отбелязвал на 1-ви юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева. Първото официално международно честване на Денят на детето обаче е чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. От тогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата. Международният ден на детето си има и флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага - това е символ на нашият общ дом. http://www.hera.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.