Спешна проверка на храните у нас, анализират продукти от Германия и Австрия

Премиерът Бойко Борисов свика днес на извънредно заседание част от министрите във връзка с качеството на храните. На съвместното заседание присъстваха представители на Министерството на земеделието, храните и горите; МВР; Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Борисов заяви, че качеството на храните в държавите от Европа е различно и това в Източната част на континента уврежда здравето. "Това е недопустимо, обидно – за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: "чети етикета", само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами. Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Съвременните хора са доста по-статични и уседнали", каза още Борисов. Към момента са определени пет групи изделия, които да бъдат анализирани. Това каза земеделският министър Румен Порожанов след извънредното заседание. Това са шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки и сокове, както и детски храни. Вече са купени продукти от тези групи от Германия и Австрия и се изследват. През другата седмица ще бъдат купени същите продукти, но от големи вериги в България. Анализът ще включва сравняване на етикетите на стоките - прилики и разлики, лабораторен анализ на самите стоки, и след това - и на цените им. Стоките, макар и с различно качество, не са вредни за потребителите и не могат по никакъв начин да бъдат изземвани, успокои Порожанов. Агенция Фокус

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.