1.3 млн. пенсионери ще получат добавки

Добавки от 40 лв. ще получат пенсионерите с доходи под 314 лв., колкото е линията на бедността, съобщи на пресконференция Огнян Герджиков. Добавките ще струват на бюджета малко над 51 млн. лв. Пари ще получат 1 милион и 290 хил. пенсионери. „2001 г., когато прекрачих в голямата политика, един ваш колега ме зашлеви със следната фраза – „Добрата новина не е новина“. Няма да го забравя. Оттогава минаха 16 години и ми се струва, че вече не е съвсем така. Измина един месец от встъпването на служебния кабинет и реших, че е редно да направим един много кратък преглед на добрите неща, които сме направили. Едно от добрите неща е, че първите два месеца финансовите резултати са много добри. По-добри от 2016 г.“, коментира Герджиков. Той коментира, че при такива добри финансови резултати би било престъпление да не се раздадат великденски добавки на най бедните пенсионери. Относно подаването на молба за влизане в еврозоната Герджиков каза, че това ще стане много трудно по време на служебното правителство въпреки неговите амбиции да го направи. Той припомни, че България изпълнява 3 от 4-те условия за приемане на еврото и трябва да положим усилия да изпълним всичките. България изпълнява трите технически условия за влизане в еврозоната - под 2% инфлация, под 3% бюджетен дефицит и под 65% съотношение дълг към БВП. Все още икономиката ни обаче има дисбаланси. Все пак влизането в еврозоната е политически процес, каза Герджиков. Поставихме си задача за финансова стабилност в сектора на енергетиката. За този месец, благодарение на по-топлото време се възстановиха резервите на електроенергия и възстановихме износа. Имаме излишък на електроенергия, каза на пресконференцията служебният енергиен министър Николай Павлов. Според него в газовия сектор няма никакви проблеми. Доставките на природен газ се осъществяват спрямо заявките на клиентите. „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са финансово стабилни, заяви Павлов. По думите му с всяко дружество разглеждат финансовите отчети, оптимизират паричните потоци и резултатът през първото полугодие е бил доста добър. Втората важна задача е изграждането на интерконектора България-Гърция, който е от стратегическо значение за България. Специално внимание съм обърнал на колегите от БЕХ и не искам да има забавяния, както с процедурите по отчуждаване, така и с тръжните. Целта е от 1 януари 2018 г. да започне строежът. Бавене не трябва да има, каза Павлов. Според него изграждането на интерконектора Сърбия-България също е от ключово значение. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 205
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 193
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 200
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 397
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 361
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас