В студа: Изнасяме ток за Турция по 4 цента, внасяме от Румъния по 18 цента…

Супер абсурд е родила герберската политика в енергетиката в студените дни. Оказва се, че поради липса на мощности, е трябвало да ни спасява Румъния. Въпреки опроверженията, се оказа, че все пак внос на ток е имало. В същото време, статистиката сочи, че сме изнасяли за Гърция и Македония – малки количества, и огромни количества – за Турция. Както е известно, енергийната мафия лапа големи пари от това, че купува евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“ и го продава пак евтино, но с малка печалба на Турция. Оборотът обаче е огромен и печалбите също. В същото време българските потребители са задължени да плащат за скъпия ток на зелени централи, американски инвеститори и пр. Ток, който турците и не помислят да купуват. Така се получава абсурд да снабдяваме Турция с по-евтин ток, отколкото българите. Но абсурдът става гигантски в студени дни, когато токът не достига и у нас. В този случай, би следвало да се спре всякакъв износ и да се захрани вътрешният пазар. Това е абсолютно позволено от всички международни договори. Но в този случай, енергийните олигарси ще пропуснат част от приходите от износ. Ще загубят пари. Ето защо, вместо това да се направи, и да се дозахраним с евтин док от АЕЦ-а, ние сме внасяли от Румъния. Журналистът Григор Лилов съобщи, че в тези тежки зимни дни, цената на борсата е ударила 34 ст. на киловатчас. Т.е. около 18 евроцента. По толкова сме плащали. Същевременно към Турция изнасяме за около 4 евроцента. Изнасяме евтиното, за да печелят олигарсите около властта, а внасяме скъпо, за да го продаваме на народа. http://bultimes.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 86
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 121
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.