203-ма педагогически специалисти са загубили битката с ковид от началото на пандемията у нас

Преди дни в ефира на БНТ тя заяви, че положението в образователната система е страшно, всяка седмица по 6 учители умират от ковид след коледната ваканцияи и настоя гимазистите в цялата страна да излязат в дистанционно обучение и извънредна междусрочна ваканция за училищата. МОН няма данни колко са починалите педагози след 24-25 декември досега, но данните от 1 октомрви м.г. до 5 януари 2022 г. са достатъчни стряскащи. През този 3-месечен период битката с COVID-19 са загубили 60 педагози, което означава, че на всеки ден и половина-два дни сме губили по един преподавател. Броят на желаещите учители да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден. Към момента 48,15 % са имунизираните, а през ноември те бяха 43 %. При учениците също се забелязва ръст - от 6 на 9 % от ноември досега. Последните данни на МОН показаха, че 11.8% от учениците от 5 до 12 клас са преболедували през последната година, което заедно с 9% ваксинирани гимназисти означава, че всеки пети от по-големите ученици има имунитет срещу вируса. Над 59 600 са учениците към момента, които вече имат валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Иначе, ръстът в заболяемостта в страната се отразява и на училищната система. Положителните случаи сред учениците само за седмица са се увеличили двойно (вече са 1348 на брой), като най-много са болните между 5 и 7 клас, а скокът при заразените учители е троен (366 на брой). На някои места картината е доста тревожна - в Благоевград например карантинираните преподаватели са над 8%, докато в Търговище те са едва 1%. При учениците най-сложно е в Бургас, където под карантина са близо 5% от младежите. Иначе средните стойности на карантинирани ученици и педагози в страната са съответно 2.5% и 3.6%. Затова и властите не възнамеряват да пристъпят към пълно затваряне на училищата, а само в тези райони, в които действително процентът на заразените е много висок. 271 са издадените от МОН от началото на 2022 г. разрешения за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда на паралелки или цели училища.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 109
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 118
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 119
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 157
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 131
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.