« януари 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса. Преди 12 месеца токът на пазара „ден напред“ е бил на цена от само 128,28 лв. за мегаватчас. Според Румен Радев от АИКБ спадът на цените вчера на борса се дължат на поевтиняването в повечето други страни в Европа. По думите му явно в Германия е имало много вятър и не е имало силно търсене на вносна електроенергия. „Не бива да забравяме, добави той, че около една трета от тока там се произвежда от ТЕЦ-ове на въглища“. Радев припомни, че в последните месеци цените на тока са непосилни за бизнеса, като на моменти надвишаващи дори 500 лв. за мегаватчас. Бумът на цените на борсовия ток у нас доведоха до огромно нарастване и на сметките за ток, събирани от бъдещите висшисти, живеещи в студентските общежития в София. Сравнение на фактурите от ЧЕЗ за последните два месеца установи повишение с над 100% на цената за един киловатчас.Общежитията са „промишлен потребител“ на електроенергия, а цената на електричеството за този тип е с най-сериозни повишения. Предстоят разговори с ректората и образователното министерство, за да се намери най-добрият механизъм за подпомагане на висшите училища, и в частност Софийския университет, така че повишаването на цените на тока на национално ниво да не рефлектира толкова силно върху сметките на студентите, пише „Монитор“. Справка в сайта energylive показва, че за година електроенергията на свободния пазар в Полша е поскъпнала над 2 пъти - от 77,71 евро/мвтч лани до почти 147 евро за днешната доставка. Единствено пък Франция се доближава до нашето поскъпване, като там то е почти тройно. Без Петата република и България на годишна база във всички останали страни нарастването на цените е под 3 пъти Най-ниско - 2,19 пъти, е то в съседна Румъния. В Гърция и Сърбия то е 2,4 пъти. За днес най-високата цена на борсовия ток от 276,53 евро/мвтч е регистрирана в Швейцария. Под 200 евро, освен в Полша, е цената в сегмента „ден напред“ и в Нидерландия - 197,85 евро/мвтч, и в Германия и Люксембург - 188,38 евро/мвтч. Вчера само в 2 от 20-те страни, отчитани от energylive, е регистрирано поскъпване спрямо предния ден. ИЗТОЧНИК - ФЛАГМАН

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

Най-четени

Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

  • 21 Ян 2022
  • 180
Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости.

Кметът Димитър Николов честити празника на бургаските акушер-гинеколози, неонаталози, акушерки и медицински сестри

  • 21 Ян 2022
  • 140
Кметът Димитър Николов честити на всички бургаски специалисти в отделенията по неонатология, гинекология и акушерство в УМБАЛ Бургас, Университетска болница "Дева Мария"и МБАЛ "Бургасмед". Ето какво им пожела за празника на родилната помощ:

Иван и Андрей избират 20 късметлийски бебета от цялата страна

  • 21 Ян 2022
  • 148
Инициативата дава възможност на всяко семейство в страната, заченало своето дете през 2021 г. и регистрирало се в кампанията, да получи „Бебешки ДНК пакет“.

Законопроект ще забрани на колекторските компании да тормозят и изнудват длъжниците

  • 20 Ян 2022
  • 233
Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите за събиране на вземания от потребителите, а на колекторските компании ще се забрани да тормозят и изнудват длъжниците.

Трогателната история на Преподобна Стойна ще бъде представена на сцена в Бургас

  • 20 Ян 2022
  • 217
Романът „ Съвършената. Преподобна Стойна“ е читанка за начално ограмотяване на духа, а след това духът сам започва да се чете", казва авторът на книгата Неда Антонова. Спектакълът по едноимения роман ще гостува в Бургас на 26 януари, сряда, в залата на Кукления театър.