Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса. Преди 12 месеца токът на пазара „ден напред“ е бил на цена от само 128,28 лв. за мегаватчас. Според Румен Радев от АИКБ спадът на цените вчера на борса се дължат на поевтиняването в повечето други страни в Европа. По думите му явно в Германия е имало много вятър и не е имало силно търсене на вносна електроенергия. „Не бива да забравяме, добави той, че около една трета от тока там се произвежда от ТЕЦ-ове на въглища“. Радев припомни, че в последните месеци цените на тока са непосилни за бизнеса, като на моменти надвишаващи дори 500 лв. за мегаватчас. Бумът на цените на борсовия ток у нас доведоха до огромно нарастване и на сметките за ток, събирани от бъдещите висшисти, живеещи в студентските общежития в София. Сравнение на фактурите от ЧЕЗ за последните два месеца установи повишение с над 100% на цената за един киловатчас.Общежитията са „промишлен потребител“ на електроенергия, а цената на електричеството за този тип е с най-сериозни повишения. Предстоят разговори с ректората и образователното министерство, за да се намери най-добрият механизъм за подпомагане на висшите училища, и в частност Софийския университет, така че повишаването на цените на тока на национално ниво да не рефлектира толкова силно върху сметките на студентите, пише „Монитор“. Справка в сайта energylive показва, че за година електроенергията на свободния пазар в Полша е поскъпнала над 2 пъти - от 77,71 евро/мвтч лани до почти 147 евро за днешната доставка. Единствено пък Франция се доближава до нашето поскъпване, като там то е почти тройно. Без Петата република и България на годишна база във всички останали страни нарастването на цените е под 3 пъти Най-ниско - 2,19 пъти, е то в съседна Румъния. В Гърция и Сърбия то е 2,4 пъти. За днес най-високата цена на борсовия ток от 276,53 евро/мвтч е регистрирана в Швейцария. Под 200 евро, освен в Полша, е цената в сегмента „ден напред“ и в Нидерландия - 197,85 евро/мвтч, и в Германия и Люксембург - 188,38 евро/мвтч. Вчера само в 2 от 20-те страни, отчитани от energylive, е регистрирано поскъпване спрямо предния ден. ИЗТОЧНИК - ФЛАГМАН

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 24
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 17
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 32
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 27
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 42
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.