Доставени са всички машини за гласуване в чужбина

Всички 421 машини, с които ще се гласува в чужбина вече са доставени в консулските и дипломатическите представителства на България зад граница. Това увери външният министър Светлан Стоев, който предостави актуални данни за гласуването извън страната на предстоящите предсрочни избори. "Предстои в петък машините да бъдат доставени до съответните секции и да бъдат предадени на оторизираните служители и представители на секционни комисии", информира министърът. Той заяви, че отказите на чужди държави за провеждане на изборите на тяхната територия се броят на пръстите на едната му ръка."Те са предимно заради мерки за сигурност или недостатъчно добри условия за провеждане на избори, както и по съображения, които в дипломатическите ноти не винаги се съобщават", обясни дипломат номер 1. По думите на министър Стоев най-много секции извън страната ще има в Турция. Увеличение има и на местата за гласуване в Гърция, където за пръв път нашите туристи и сезонни работници ще могат да гласуват и на островите. Рекорден брой избирателни секции ще има и в Германия. Той призова ЦИК в спешен порядък да вземе решения, с които да определи съставите на комисиите зад граница и начините на отчитане на вота в секциите, в които ще се гласува в чужбина. Министърът разкри, че командированите за изборите в чужбина служители не са преминали никакво обучение. "Колкото и да са участвали в изборите, новият елемент с машините е налице, но тези хора не преминаха никакъв курс на обучение в ЦИК. Няма методологически указания, които да бъдат публикувани и по тях членовете СИК да се запознаят с ангажиментите си и да зададат въпросите, които ги затрудняват", заяви още Стоев.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 341
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 264
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 275
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 267
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 255
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.