До 7 юли се подават документи за прием в гимназиите

От днес до 7 юли се подават заявления от учениците след завършен седми клас за участие в първия етап на класирането в училищата с прием по реда на Наредба номер 10 на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование. Това информират от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град родителите и учениците, завършили седми клас, на които им предстои кандидатстване в гимназиите от осми клас. Подаването на заявление за участие в първия и третия етап на класирането ще бъде само по електронен път. Това може да стане: без чуждо съдействие - от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействието на училището, в което ученикът завършва седми клас, през профила на ученика в рамките на работния ден; със съдействието на друго училище - т. нар. училище-гнездо, определено от началника на РУО в София-град, в рамките на работния ден. enlightenedВсеки ученик има персонален профил в електронната платформа - https://priem.mon.bg enlightenedУчениците имат и индивидуален код за достъп. enlightenedОт РУО информират седмокласниците и техните родители, че за кандидатстването в професионалните паралелки е необходимо и медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика. Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път, преди да се пристъпи към балообразуването и класирането. Съгласно чл. 63, ал. 2 от Наредба номер 10, учениците, които кандидатстват за профила "Физическо възпитание и спорт", подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класирането по образец на училището; копие на свидетелството за завършено основно образование; копие на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебната бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри, или е на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство. Паралелки с профила "Физическо възпитание и спорт" има в 28-мо Средно училище "Алеко Константинов" и в 132-ро Средно училище "Ваня Войнова", информират от РУО в София-град и пожелават успех на учениците, завършили седми клас, при участието им класирането в гимназиите от осми клас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 163
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 181
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 160
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 198
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 143
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.