Забраната на пластмасови изделия в България ще се забави

  • 30 Юни 2021
8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в целия Европейски съюз от 3 юли. До тази дата, европейската директива от 2019 година, трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните-членки. Забраната обхваща чаши, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, както и дръжките за балони. 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в целия Европейски съюз от 3 юли. До тази дата, европейската директива от 2019 година, трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните-членки. Забраната обхваща чаши, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, както и дръжките за балони. България все още се бави с въвеждането на промяната. Според еколога Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна, това забавяне се дължи най-вече на бездействието на държавните институции. "Тази забрана със сигурност няма да бъде въведена у нас на 3 юли, а доста по-късно. Дълго време държавните институции не предприемаха необходимите стъпки за транспонирането на директивата в родното законодателство, а сега като влязохме във "въртележката" на изборите, процесът ще се забави още повече. В момента сламките, ножчетата и виличките са последна грижа на нашите политици", каза Илиев пред БНР. Според него, за разлика от политиците, обществото се подготвя за тази промяна. "Благодарение на кампаниите, организирани от активисти и различни НПО-та, темата за вредите от пластмасовите изделия за еднократна употреба е на дневен ред сред българското общество. Хората осъзнават необходимостта от ограничаване на пластмасата. Има обаче и такива, които си харесват пластмасовите чашки и чинии", поясни еколога. "В много заведения се използват масово прибори за еднократна употреба, особено след настъпването на пандемията. И тук мисля, че ще възникне голям конфликт с Регионалните здравни инспекции. Защото, освен чинии и чаши, дезинфектантите и маските, също оказват негативно влияние върху околната среда", каза още Илиян Илиев. Той е на мнение, че бизнесът ще се съобрази с мярката, когато тя бъде въведена. Въпреки че ще се забави във времето, рано или късно България ще трябва да направи тази крачка напред, смята Илиян Илиев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 337
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 310
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 319
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 318
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 283
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.