« септември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

А. Кутев: Раздадени са 8,6 млрд. без обществени поръчки

 • 30 Юни 2021
В строителството има фирми роби и фирми робовладелци, заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Публичните предприятия са похарчили 20 милиарда лева, от които 8,6 милиарда са дадени без обществени поръчки. Става дума за 42-43% от парите, обяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Асен Василев. Той заедно с колегите си Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и Кирил Петков, министър на икономиката дадоха брифинг за установените до момента инхаус процедури, с които кабинетът Борисов-3 е заобикалял стандартните разпоредби в Закона за обществените поръчки. Въпросните милиарди са раздадени в период от малко повече от година - от 1 януари на 2019 г. до 30 април на 2021 г. Според финансовия министър тези 8,6 милиарда, които са дадени без обществени поръчки са равни на общия размер на всички раздадени у нас пенсии за 9 месеца. Асен Василев обяви и че се подготвя промяна в нормативната база тази практика да спре. "Подготвените пари за наши фирми трябва да бъдат върнати в бюджета и да се обявят обществени поръчки. Вече сключените договори трябва да се изпълнят и няма да се прекратяват", посочи той. Според министъра оттук нататък всички възлагания ще са с обществени поръчки. "Ако спрем течовете и неефективното харчене на пари, пари ще има за всичко - и за пенсии, и за здравеопазване, и за образование, и за пътища", каза Асен Василев. Според министъра на икономиката Кирил Петков договорите за ремонт на язовири, за които 136 милиона бяха раздадени от ДКК пред държавното дружество Монтажи са сключени при двойно по-високи цени на бетона в сравнение с пазарните, а транспортът е струвал 5 пъти повече от нормалното. Детската болница не е разплатена в аванс и все няма пари. От 2008 г. няма за актуализация на пенсиите. В същото време за Хемус сме платили 70 процента от цената, а сме получили 4% от трасето", подчерта Асен Василев. "Борисов да каже някой взел ли е подкупи? Да не задава въпроси, а да отговаря", каза говорителят на правителството Антон Кутев. Според строителния министър Комитова всички инхаус поръчки се случват в магистрали, свлачища и други строежи и при тях в пъти може да се надписва сметката, тъй като се извършват при условията на инженеринг - проектирането, строителството и надзора са възложени на едно и също лице. "100 кубика бетон могат да са необходими, а да се отчитат 500. В пътното строителство се е развило явлението фирмено робство. Компания без капацитет взема договор за стотици милиони с изрично изискване да няма подизпълнители. След това тя влиза в ролята си на робовладелец и си взема фирми роби, които да й работят без договор", обясни тя.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Икономическия форум „Doing Business with Germany“ започва в Бургас

 • 21 Сеп 2021
 • 188
Германо – Българската индустриално - търговска камара и Община Бургас организират икономически форум в Бургас. Той ще се проведе на 27.09.2021 г., понеделник, в Конгресния център, при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Бургас отбелязва Деня на Независимостта

 • 21 Сеп 2021
 • 216
Бургас ще чества утре 113-та годишнина от едно от най-значимите събития в новата история на страната – обявяването на Независима България.

Да почистим Морската градина от фасове!

 • 21 Сеп 2021
 • 142
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци и желаещи да почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци, ще се съберат за съвместна акция.

Ревю на традиционни носии в Етнографския музей

 • 20 Сеп 2021
 • 208
По случай 22 септември, Деня на българската независимост, от 12:00 часа Етнографския музей ще зарадва бургазлии с ревю на традиционни носии.

Раздадоха наградите "Еми" за тази година

 • 20 Сеп 2021
 • 202
Седемдесет и третото издание на наградите "Еми", еквивалент на наградите "Оскар" в телевизионната продукция, започна тази нощ в Лос Анджелис с израз на почит към рапъра Биз Марки, починал през лятото на 57 години.Тазгодишното шоу прилича много повече на обичайната церемония, отколкото миналогодишното, което протече без публика и бе наречено "Пандеми”. Въпреки това беше в доста по-ограничен мащаб.