Ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев

  • 30 Юни 2021
Пилотът загина при трагичен инцидент, в който самолетът му МиГ-29 падна по време на учение във водите на Черно море край Шабла. Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 от българската армия стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично - при издирването се установи, че 47-годишният майор Валентин Терзиев е загинал. След това това започна активно издирване на „черната кутия“. Тя беше открита на 24 юни и бе сложен край на издирвателната операция. От думите на специалистите стана ясно, че към момента те не могат да извлекат никаква информация за фаталния край на машината, тъй като са получили устройството увредено. Модулът с паметта е бил пълен с вода и остатъци от петролен продукт. В него е имало деформации, отсъствал е електрическия съединител и е бил прекъснат лентовия кабел. По тази причина от Граф Игнатиево препоръчаха "черната кутия" да бъде изпратена при нейния производител, който единствен може да гарантира, че няма да се загубят съхранените данни. Целият процес на оглед е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта. При разшифроването на данните ще присъстват и наши специалисти, тъй като устройството от разбилия се изтребител е българска собственост. Специалистите посочиха още, че по време на учението мишената е пусната на точната височина - 7000 м, на 20 км от брега на Шабла, със скорост на изтребителя спускач 480 км/ ч при ограничение 550 км в час, далеч от горната й граница. "Майор Терзиев е наш брат, цяла вечер го чакахме да се върне. Изказваме съболезнования на семейството му. Никой от нас не иска да крие истината, а тя да излезе наяве", категорични бяха колегите на загиналият пилот.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 65
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 101
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 91
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 130
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 117
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.