« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Обединяват системите за морско наблюдение на всички институции у нас

Системите за морско наблюдение на всички институции, които имат отношение към този проблем, ще бъдат обединени, каза във Варна директорът на ИА "Морска администрация" Живко Петров. Общата информационна среда ще бъде създадена в рамките на проект "Внедряване на Интегрирано българско морско наблюдение ИнБулМарС", чийто бюджет е малко над 3 милиона лева. Изграждането на системите за наблюдение на различните институции започна преди повече от 4 години, посочи Петров. По думите му, с настоящия проект те ще заработят на общ език. Освен това ще бъде изградена и общоевропейска система, с която българските институции също ще имат пряка връзка.Към новата информационна среда ще бъдат свързани Военноморските сили, Гранична полиция, Морска администрация, ДП "Пристанищна инфраструктура", агенцията по рибарство и аквакултури, митницата, всеки в рамките на своите права на достъп, обясни още Петров. Институциите ще обменят данни напълно автоматично. На следващ етап те ще могат да черпят или да подават данни от и към аналогични системи за наблюдение от страни-членки на ЕС. Българската обща информационна среда трябва да започне да действа от февруари 2023 г., допълни Петров. По думите му, общоевропейската ще започне да функционира от 2025 г. Данните от различните държави ще се получават автоматично, без да се налага писане на писма, което пък ще помогне за по-бързо и адекватно вземане на решения, каза Петров. Обединяването на системите ще доведе до по-добра информационна осведоменост и по-точна оценка за случващото се в морето, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Румен Николов, началник на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към "Морска администрация", допълни, че дори и в момента остават "тъмни" петна в системите за наблюдение, с обединяването на информацията те ще бъдат сведени до минимум, което е валидно и за риска от извършване на нерегламентирани дейности в нашата акватория.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ОБЩИНА БУРГАС ИЗГРАДИ ЧЕТВЪРТА ЛОДКОСТОЯНКА В МЕСТНОСТТА ЪГЪЛА В „САРАФОВО“, СЪОРЪЖЕНИЕТО ЩЕ ЗАРАБОТИ В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ МАЙ

  • 16 Апр 2024
  • 35
Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“.

Петър Стойчев преплува протока Гибралтар

  • 16 Апр 2024
  • 25
Легендарният плувец Петър Стойчев постигна нов исторически успех!

ПАРЕН ЛОКОМОТИВ ПРИСТИГА В КАЗАНЛЪК ЗА ПРАЗНИКА НА РОЗАТА

  • 16 Апр 2024
  • 57
Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни.

Заместник-министър Йоцев: Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни

  • 16 Апр 2024
  • 77
Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни.

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

  • 16 Апр 2024
  • 59
Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.