Откриха падналия МиГ-29, но не и черната кутия

Открито е мястото, където се е разбил падналия МиГ-29. Намерени са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите. Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част от самолета и лесното изваждане на черната кутия, се опровергаха каза командирът на ВМС. В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати. Катастрофата е станала на дълбочина над 70 метра, мястото, което трябва да се обследва е с площ над 1 кв. км. "Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено", каза контраадмирал Михайлов. Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия. Контраадмирал Михайлов разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен. Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал. В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция. В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 103
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 108
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 96
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 135
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 94
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.