« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Още търсят черната кутия на падналия МиГ-29

От Министерство на отбраната съобщиха в четвъртък, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. "Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престои на черната кутия във водата не е желателен", заяви в четвъртък контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС. Надеждата ни е да открием двигателите на падналия самолет, защото там се намира черната кутия. Това каза контраадмирал Михайлов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Той каза, че е трудно да се каже кога ще приключи операцията. „Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия. При сблъсъка на самолета с водата, най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета. Вчера имахме едно специализирано съвещание с представители на морския бранш, специализирани водолазни фирми, представители на Института по океанология. Там беше и капитанът на подводницата на Института по океанология, който е човек с дългогодишен опит при такива операции в миналото. Вероятността да намерим цели големи парчета е малка. Това по-скоро биха били тежките части на самолета – двигателите може би. Но там е и нашата надежда, защото черната кутия на МИГ-29 се намира между двигателите в опашната част и това ни дава известна надежда, че има възможност да намерим по-голямо цяло парче, което по-лесно би се извадило“, обясни той. „Военноморските сили разполагат със специализирани сили и средства за откриване на мини. Това е нашата работа. Минният ловец разполага както с хидроакустическа станция за подводно обследване, която ние използваме за откриване на остатъци по морското дъно. Той също така разполага с дистанционно управляеми подводни апарати. Именно с такъв апарат, който е доста голям и тежък, но той е предназначен за откриване и унищожаване на мини. Но районът, който трябва да бъде обследван е изключително голям. Само с нашите силите това би отнело в порядъка на половин месец, тъй като първо трябва да бъдат обследвани целите райони, да бъде направено картографиране на всичките обекти, които са открити. А в последствие всеки един от тях трябва да бъде детайлно обследван с подводен апарат. Помощта на частния сектор и Института по океанология е много нужна, за да може първо да се съкратим времето на търсене“, добави контраадмиралът Михайлов. „Следващият етап е това, което бъде намерено и класифицирано като предполагаем остатък от самолета, да бъде извадено. Дълбочината в района е между 65 – 75 метра. На тази дълбочина, за да бъде надеждно закрепено нещо да може да бъде извадено с кран или други способи, трябва да слязат водолази“, каза той. Контраадмиралът заяви, че фирмите, които са специализирани в подводна дейност и те имат опита и оборудването, когато е необходимо. Михайлов добави, че в събота следобед ще са покрили първоначално определените райони за търсене. Източник: БНТ

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 100
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 115
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 124
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 139
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 116
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение