Намерен е биологичен материал сред отломките от падналия изтребител край Шабла

  • 10 Юни 2021
Предоставен е за ДНК експертиза, това заяви началникът на отбраната у нас адмирал Емил Ефтимов на брифинг. "Логически следва, че действията се насочват към намиране на черната кутия на самолета, това е ключов момент, за да се анализират причините и да се продължи плановата летателна дейност на самолетите", допълни той. "Продължава на базата на анализа на намерените отломки търсенето в района, където минен ловец изследва дъното. Към тази сутрин са открити потвърдени два контакта, за което следва да се извършват допълнителни дейности по потвърждаване на този контакт. Технологично по тези действия със сонари със страничен обхват. Проведохме съвещания с фирми и организации от морския бранш, които разполагат с такива възможности. Създаден е координационен щаб, който ще се занимава с това, под ръководството на началника на ВМС", посочи Ефтимов. Той допълни, че спасителната акция ще продължи, докато могат да се установят достоверни резултати. Скоростта на самолета е била 900-950 км/ч. "Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престои на черната кутия във водата не е желателен", стана ясно още от брифинга. Военноморските сили продължават и днес дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента, участват екипажите на корветата "Бодри" и минен ловец "Цибър", в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите "Пантер" . Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 70
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 66
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 73
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 381
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 353
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.