« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов

  • 10 Юни 2021
От съображения за сигурност подробностите за програмата ѝ са много оскъдни. Очаква се тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори. Ясно е, че в петък на обед ще даде пресконференция. Още при старта на институцията, която трябва да разследва престъпленията срещу финансовата система на Европейския съюз, Кьовеши каза, че планира да посети България и че една от темите ще е непопълнената квота от страна на България. Преди дни тя имаше кратка среща с министър Янаки Стоилов, на която също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Ето какво каза за това Стоилов: "И се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори. Предполагам, че в разговора си с представителите на прокуратурата това ще бъде основната тема". С Лаура Кьовеши в София пристига и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa. След срещите с институциите двете ще се видят и с четиримата одобрени делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия, не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Малко след това Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата, а членовете ѝ отложиха въпроса за обявяването на нова. Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-а година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса. Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати. В момента в европейската прокуратура участват 22 страни членки, сред които и България. Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 160
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 199
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 212
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 217
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 192
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение