« юни 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Харчим три четвърти от доходите си за почивка

Българите планират да похарчат три четвърти от доходите си за летни планове и различни активности през предстоящото лято. Те са следвани от румънците и латвийците, които се очаква да отделят съответно по 58 на сто и 53 на сто от своята заплата за ваканция, сочи 14-ото проучване "Международен летен барометър 2021 г." на Ferratum Group, в което участват близо 10 000 домакинства от 12 държави на възраст между 18 и 61 г., предава БТА. Най-малко развълнувани за летните месеци се оказват жителите на скандинавските държави като Финландия (34 на сто), Швеция (33%) и Дания (32 на сто). Над 60% от участниците в анкетата не са успели да спестят пари по време на пандемията, докато тези, които са натрупали капитал, биха задържали средствата си в банкови депозити - 11 на сто, криптовалути - 5%, а също и в инвестиции на фондовия пазар - 5 на сто. В България, обаче, се наблюдава по-различна тенденция. Макар и 58 на сто да не са успели да спестят пари, 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижимо имущество, 10 на сто - в собствен бизнес, а едва 7% от нашенците смятат да държат спестяванията си в банки. Според анкетираните основното перо разходи, което е отпаднало от семейния бюджет заради COVID-19, са пътуванията в чужбина, тъй като по-голямата част от хората предпочитат да останат в собствената си страна. Освен това, има силно колебание да се плащат допълнителни разходи, гарантиращи безопасно пътуване като туристически и здравни застраховки. На въпрос дали биха предпочели да се върнат към традиционното пазаруване или да се придържат към онлайн шопинга, 64 на сто от анкетираните отговарят, че предпочитат пазаруването във физическите магазини. Допълнителни данни показват, че потребителите се отказват от разплащанията в брой - през 2021 г. 58 на сто плащат с карта, докато само 28 на сто използват пари в брой, 19% от запитаните пък предпочитат банков превод. Плащанията с карта са най-популярният избор в Дания (92 %), Норвегия (84%) и Австралия (75 на сто), докато в България (64 на сто) и Хърватия (56%) потребителите избират предимно разплащане в брой. В планираните разходи за следващите летни месеци хранителните стоки все още са на първо място (18 на сто), следвани от обзавеждане за дома (11%) и пътувания из страната (10 на сто). В България картината не е много по-различна, но се забелязва, че разходите за дрехи и модни аксесоари също заемат важна част от планирания бюджет - 24%. Международното изследване обобщава, че проблемите с трудовата заетост от миналата година изчезват - общо 72 на сто от анкетираните споделят, че работят, и то без намалено финансово възнаграждение. Резултатите показват, че голяма част от хората, все още работещи от дома, нямат търпение да се върнат в офиса. Що се отнася до работата от вкъщи, основното предизвикателство при 34 на сто от анкетираните е липсата на личен живот.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Започна срещата на върха ЕС - САЩ

  • 15 Юни 2021
  • 0
Започна срещата на върха ЕС - Съединени щати в Брюксел, пише БНР. На влизане председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи визитата на американския президент Джо Байдън като "страхотна новина" и заяви, че с удоволствие ще работи с него за преодоляване на съществуващите предизвикателства. От своя страна, президентът Байдън изрази задоволство да работи и с ЕС, и с НАТО. "Америка се завърна", подчерта той, като добави, че все пак Съединените щати никога не са се оттегляли напълно от Европа. Последните 4 години не бяха лесни, светът се промени драстично, Европа също се промени, но искаме да ви уверим, че сме съюзници и приятели и очакваме с голямо нетърпение да работим заедно", заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Живеем най-кратко в Европа - отчете служебният здравен министър

  • 15 Юни 2021
  • 30
Служебният здравен министър отчете: Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите; пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ;

Министерство на финансите публикува още лица заплашени от санкции на САЩ

  • 15 Юни 2021
  • 45
Министерството на финансите публикува нов, разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати.

Посоченият от САЩ Илко Желязков подава оставка?

  • 15 Юни 2021
  • 60
Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков е депозирал молба да бъде освободен от поста по собствено желание.

Спецакция на полицията в Поморие

  • 15 Юни 2021
  • 37
Спецакция срещу наркоразпространението се провежда в този момент в Поморие. От ранните часове униформените претърсват жилищата на две ъндърграунд фигури от морския град.