« януари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Харчим три четвърти от доходите си за почивка

Българите планират да похарчат три четвърти от доходите си за летни планове и различни активности през предстоящото лято. Те са следвани от румънците и латвийците, които се очаква да отделят съответно по 58 на сто и 53 на сто от своята заплата за ваканция, сочи 14-ото проучване "Международен летен барометър 2021 г." на Ferratum Group, в което участват близо 10 000 домакинства от 12 държави на възраст между 18 и 61 г., предава БТА. Най-малко развълнувани за летните месеци се оказват жителите на скандинавските държави като Финландия (34 на сто), Швеция (33%) и Дания (32 на сто). Над 60% от участниците в анкетата не са успели да спестят пари по време на пандемията, докато тези, които са натрупали капитал, биха задържали средствата си в банкови депозити - 11 на сто, криптовалути - 5%, а също и в инвестиции на фондовия пазар - 5 на сто. В България, обаче, се наблюдава по-различна тенденция. Макар и 58 на сто да не са успели да спестят пари, 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижимо имущество, 10 на сто - в собствен бизнес, а едва 7% от нашенците смятат да държат спестяванията си в банки. Според анкетираните основното перо разходи, което е отпаднало от семейния бюджет заради COVID-19, са пътуванията в чужбина, тъй като по-голямата част от хората предпочитат да останат в собствената си страна. Освен това, има силно колебание да се плащат допълнителни разходи, гарантиращи безопасно пътуване като туристически и здравни застраховки. На въпрос дали биха предпочели да се върнат към традиционното пазаруване или да се придържат към онлайн шопинга, 64 на сто от анкетираните отговарят, че предпочитат пазаруването във физическите магазини. Допълнителни данни показват, че потребителите се отказват от разплащанията в брой - през 2021 г. 58 на сто плащат с карта, докато само 28 на сто използват пари в брой, 19% от запитаните пък предпочитат банков превод. Плащанията с карта са най-популярният избор в Дания (92 %), Норвегия (84%) и Австралия (75 на сто), докато в България (64 на сто) и Хърватия (56%) потребителите избират предимно разплащане в брой. В планираните разходи за следващите летни месеци хранителните стоки все още са на първо място (18 на сто), следвани от обзавеждане за дома (11%) и пътувания из страната (10 на сто). В България картината не е много по-различна, но се забелязва, че разходите за дрехи и модни аксесоари също заемат важна част от планирания бюджет - 24%. Международното изследване обобщава, че проблемите с трудовата заетост от миналата година изчезват - общо 72 на сто от анкетираните споделят, че работят, и то без намалено финансово възнаграждение. Резултатите показват, че голяма част от хората, все още работещи от дома, нямат търпение да се върнат в офиса. Що се отнася до работата от вкъщи, основното предизвикателство при 34 на сто от анкетираните е липсата на личен живот.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Деца представят „Малката русалка” с професионални кукли в ДКТ –Бургас

  • 26 Ян 2023
  • 190
Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе премиерно на 29-ти януари (неделя) от 17:30 часа в залата на Държавен куклен театър-Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли, а входът е свободен.

“Алеф” и бургаските писатели възкресяват паметта за жертвите на Холокоста

  • 26 Ян 2023
  • 147
В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27-ми януари Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” и бургаската писателска общност организират тематична вечер, в която се събират две изкуства - кино и литература.

Станете модел на художниците от НХА - Бургас

  • 25 Ян 2023
  • 380
Национална художествена академия -Филиал Бургас набира модели за втория семестър. Кандидатите трябва да са на възраст от и над 18 години. Без ограничения за пола. Не се изисква предишен опит, а търпение и желание.

Димитър Николов се включи в срещата на най-значимите балкански градове в Атина

  • 25 Ян 2023
  • 336
Кметът Димитър Николов участва в срещата на Мрежата на най-значимите балкански градове В40, която има за цел да осигури общ курс за стабилност и просперитет на Балканите. Конференцията се проведе в гръцката столица Атина, която прие председателството на организацията.

“София филм фест на брега” стартира на 30 март с над 20 филма, изложба, видео срещи и литература

  • 25 Ян 2023
  • 337
Изложба, литературно четене, видео срещи с чуждестранни автори на филми ще бъдат част от програмата на събитието Реномираният кино фестивал “София филм фест на брега” ще се проведе за 21-ви път в Бургас от 30 март до 7 април. За трета поредна година прожекциите ще бъдат в Културен дом НХК.