Харчим три четвърти от доходите си за почивка

Българите планират да похарчат три четвърти от доходите си за летни планове и различни активности през предстоящото лято. Те са следвани от румънците и латвийците, които се очаква да отделят съответно по 58 на сто и 53 на сто от своята заплата за ваканция, сочи 14-ото проучване "Международен летен барометър 2021 г." на Ferratum Group, в което участват близо 10 000 домакинства от 12 държави на възраст между 18 и 61 г., предава БТА. Най-малко развълнувани за летните месеци се оказват жителите на скандинавските държави като Финландия (34 на сто), Швеция (33%) и Дания (32 на сто). Над 60% от участниците в анкетата не са успели да спестят пари по време на пандемията, докато тези, които са натрупали капитал, биха задържали средствата си в банкови депозити - 11 на сто, криптовалути - 5%, а също и в инвестиции на фондовия пазар - 5 на сто. В България, обаче, се наблюдава по-различна тенденция. Макар и 58 на сто да не са успели да спестят пари, 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижимо имущество, 10 на сто - в собствен бизнес, а едва 7% от нашенците смятат да държат спестяванията си в банки. Според анкетираните основното перо разходи, което е отпаднало от семейния бюджет заради COVID-19, са пътуванията в чужбина, тъй като по-голямата част от хората предпочитат да останат в собствената си страна. Освен това, има силно колебание да се плащат допълнителни разходи, гарантиращи безопасно пътуване като туристически и здравни застраховки. На въпрос дали биха предпочели да се върнат към традиционното пазаруване или да се придържат към онлайн шопинга, 64 на сто от анкетираните отговарят, че предпочитат пазаруването във физическите магазини. Допълнителни данни показват, че потребителите се отказват от разплащанията в брой - през 2021 г. 58 на сто плащат с карта, докато само 28 на сто използват пари в брой, 19% от запитаните пък предпочитат банков превод. Плащанията с карта са най-популярният избор в Дания (92 %), Норвегия (84%) и Австралия (75 на сто), докато в България (64 на сто) и Хърватия (56%) потребителите избират предимно разплащане в брой. В планираните разходи за следващите летни месеци хранителните стоки все още са на първо място (18 на сто), следвани от обзавеждане за дома (11%) и пътувания из страната (10 на сто). В България картината не е много по-различна, но се забелязва, че разходите за дрехи и модни аксесоари също заемат важна част от планирания бюджет - 24%. Международното изследване обобщава, че проблемите с трудовата заетост от миналата година изчезват - общо 72 на сто от анкетираните споделят, че работят, и то без намалено финансово възнаграждение. Резултатите показват, че голяма част от хората, все още работещи от дома, нямат търпение да се върнат в офиса. Що се отнася до работата от вкъщи, основното предизвикателство при 34 на сто от анкетираните е липсата на личен живот.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 198
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 185
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 191
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 477
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 447
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.