Министърът на икономиката уволнява двама от тримата членове на ББР

Министърът на икономиката Кирил Петков ще уволни двама от трима членове на Българската банка за развитие. Това обяви Кирил Петков на срещата разговор с Надзорния съвет на банката. На нея се яви само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев, а другите двама - Митко Симеонов и Велина Бурска, са отказали да присъстват. „Много важно беше да чуя и тяхната гледна точка, но те не уважиха това. Притеснява ме огромната концентрация, отишла в 8-те топ клиента. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност”, каза Петков. „Ще издам заповед за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска”, заяви Петков. „След днешна дата, ако направят някое действие, подобно на тези, извършени по тяхно време, ще носят съдебна отговорност”, каза още той. Техните места министърът на икономиката ще предложи да заемат Васил Щонов и Валентин Михов. До тяхното одобрение, Българската банка за развитие няма да има опериращ надзор. "Така тази банка ще влезе в истинските си задачи - конкурентност, иновации, не раздаване пари на калпак", коментира той. Министър Петков посочи още, че предлага промяна, с която да се сложи лимит и ББР да може да отпуска кредити до 5 млн. лева. "Тази банка е на всеки един от нас, трябва да следим, ако някой иска отново да вдигне този лимит", посочи той.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 614
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 537
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.

Педагози и ученици обмениха добри практики в айтоското село Карагеоргиево

  • 24 Юни 2022
  • 611
Педагози и ученици от три учебни заведения обмениха опит и добри практики в рамките на Национална програма "Иновации в действие". Домакин на събитието бе ОУ "Св. св. Кирил и Методий", село Карагеоргиево.

В понеделник Бургас ще е домакин на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“

  • 23 Юни 2022
  • 894
Форумът „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“ – представяне и обсъждане на инструменти за подкрепа през програмен период 2021-2027 г., ще се проведе в гр. Бургас на 27.06.2022 г., понеделник.

150 исторически автомобила идват за грандиозен Ретро парад в Бургас на 2 юли

  • 23 Юни 2022
  • 791
И тази година традиционният ретро парад в Бургас ще впечатли малки и големи с атрактивни легендарни возила, които не могат да се видят всеки ден. В грандиозното събитие ще бъдат представени 150 автомобила и мотоциклета от всички краища на България.