« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ГЕРБ върна мандата на президента за съставяне на правителство

  • 23 Апр 2021
Номинираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна проучвателния мандат, който беше връчен на 20 април, след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет. "Коалицията ГЕРБ-СДС направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с екип, с политики. За съжаление тези политически партии арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Тъй като обещахме да не бавим мандата, връщаме го обратно". С тези думи Митов се обърна към президента, предавайки му мандата. В следващите дни ще стане ясно кога президентът ще връчи мандат на "Има такъв народ" за съставяне на правителство. Според Конституцията след като първия мандат не бъде реализиран, президентът ще връчи проучвателен мандат на втората парламентарна сила. От "Има такъв народ" ще имат седемдневен срок да опитат да реализират мандата. "Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог за изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителстово, излъчено от българския парламент, на основата на споделени принципи и приоритети, само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата", подчерта президентът Радев. На България и е нужен стабилен и солиден кабинет. Политическатата отговорност в момента лежи върху "Има такъв народ", а ние вече ще реагираме по начина, по който те действат. Нашата политическа линия ще е отговорна, както до момента", това каза Митов след връщането на мандата. Десислава Атанасова обясни защо не са внесли проектокабинета за гласуване в Народното събрание. "Там вече се завърнаха най-ужасните порочни практики - гласуване с чужди карти, опити да се променя правилник с неясни правила. Българските граждани няма нужда да стават свидетели на низости от различни парламентарни групи при обсъждане на състав и структура на Министерски съвет". По-рано министър-председателят в оставка Бойко Борисов обяви намерението на ГЕРБ. Той го съобщи чрез видео във Фейсбук, на което присъстват Даниел Митов, Томислав Дончев, Костадин Ангелов, Десислава Атанасова, Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева. "Не се подвеждайте вие по тях, работете си в парламента, защото хората гледат", обърна се Борисов към тях. Решението идва, след като ГЕРБ-СДС не срещна подкрепа от "Има такъв народ" и "Демократична България". Ако имаше преговори щях да ви докладвам как са минали, обърна се Даниел Митов към Борисов. „Партиите, към които се обърнахме, решиха безотговорно и надменно да откажат преговорите с нас”, заяви Митов и определи постъпката им като политическа грешка и проява на политическа незрялост.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 110
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 114
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 114
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 103
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 130
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.