Колко ваксини ще получи България през следващите месеци

През април се очакват около 700 000 дози, 350 000 от РНК и още толкова от векторните. До края на месец юни се очакват около 1.4 млн. ваксини на "Пфайзер", половин милион на "Модерна", милион от Оксфордската ваксина, половин милион от Джонсън и Джонсън. Има информация за първите й доставки - те ще са около 16 април - 14 400 дози, 26-и април - 26 000 дози. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на ваксините "Тюрвак", "Новавакс"," Спутник" и "Синовак". Кирилов съобщи, че се очаква през май инспекция на производствените бази в Русия, едва тогава ще се премине към следващ етап. Относно ваксината "Синовак" на китайския производител - все още има първоначални консултации, очаква се потвърждение за следващ етап. Миналата седмица е имало промяна в разрешените за употреба на трите ваксини, налични в България - от "Пфайзер" е добавена нова производствена база в Германия, като се очаква да има ускоряване на производството и доставки на територията на целия ЕС. Има промяна по отношение на условията за съхранение - между 25 и 15 градуса до две седмици. Възможностите за съхранение бяха при минус 90 градуса до 6 месеца и от 2 до 8 градуса до 5 дни. Очаква се с тази промяна да има чисто логистични последствия, обясни Кирилов. По отношение на оксфордската ваксина "АстраЗенека", той посочи промяната в търговското наименование - ваксината се казва вече "Вакс зебрия", като е добавена нова производствена база в Нидерландия, поради което също се очакват повече ваксини. Здравният министър Костадин Ангелов даде точна справка за наличните ваксини. За игла за първа доза има налични 277 665: на Пфайзер - 11 655, на Модерна: - 24 375, а за втора доза на Пфайзер - 53 919, Модерна - 43 885. Първа доза на Астра зенека - 241 635 ваксини. Той е категоричен, че ваксините пристигат и се разпределят равномерно, между джипитата и ваксинационните центрове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 363
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 335
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 343
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 325
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 288
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.