Веган меню спря един от проектите по програма "Топъл обяд"

Управляващият орган на Оперативната програма за храни е одобрил 215 проекта за осигуряване на топъл обяд за над 60 000 потребители, съобщиха от социалното министерство. Според информация на „Монитор“, не е одобрен само един проект поради отказ на кандидата да отстрани установени при оценяването несъответствия, въпреки че три пъти му е предоставена възможност за това. Според наши източници става дума за проекта на столичния район „Красно село“, където на хората имащи право да получат топъл обяд, е била предоставяна веган храна, и на практика те са били лишени от месо, яйца, мляко. От Управляващия орган на програмата са предприети действия да не бъдат оставени нуждаещите се без подкрепа. Хората ще получат храна чрез друг бенефициент, увериха от МТСП, но не потвърдиха дали отказаната програма е на район „Красно село“. От документите на отхвърления проект обаче е видно, че кандидатът е наложил едностранно вида на предоставената услуга, без да потърси и вземе предвид мнението на потребителите. От друга страна те се оказват в по-неблагоприятна ситуация спрямо подкрепени лица от съседни райони, които за същата цена на услугата получават много по-разнообразна храна. От МТСП, заявиха, че са дадени насоки предоставената услуга да включва всички видове храна, за да отговаря топлият обяд на изискванията на програмата или да се предоставят доказателства, че избраният подход за ограничаване на използваните групи храни е съобразен с мнението на потребителите. Насоките са и в отговор на изразено пред Управляващия орган недоволство от потребители, че им се предоставя само безмесна храна, които настояват да бъдат предприети мерки за разнообразяване на менюто. Вместо да се съобрази с тях и да отстрани несъответствията, кандидатът многократно се е опитал да защити едноличното си решение най-вече с публикации в източници, които не могат да бъдат приети за достатъчно надеждни от научна и законодателна гледна точка. Не е предоставил и доказателства, че е осъществена обратна връзка с потребителите и е взето предвид тяхното мнение. Междувременно, според информация от потребители, предоставянето на топъл обяд е преустановено още преди да бъде взето решение от Управляващия орган по отношение на проекта, което е индикация, че кандидатът не е имал намерение да се съобрази с насоките.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 50
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 52
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 62
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 285
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 250
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас