Проф. Огнян Кунчев: Без ваксини епидемията у нас приключва до средата на идната година

  • 09 Мар 2021
Учени от БАН, Софийския университет и НБУ ще представят няколко сценария, основани на математически модели. „Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. „Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 хиляди трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант. Днес учени от БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет ще представят няколко възможни сценария за развитието на пандемията от Covid-19, основани на математически модели. Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев в предаването „Преди всички“. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той. Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев. Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 258
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 237
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 246
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 293
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 263
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.