БСП и ГЕРБ отново спорят за учебниците

  • 12 Фев 2021
В сряда темата беше повдигната от лидера на БСП Корнелия Нинова и предизвика реакция от ПГ на ГЕРБ. Днес от ПГ на "БСП за България" излязоха с нова декларация, в която отбелязаха, че създаването и производството на учебници се е превърнало в открит печалбарски бизнес. От левицата отново дадоха примери от учебниците, но този път по История, и цитираха оценки на учители, според някои от които, ако учениците трябва да учат само от учебника, нищо няма да се получи. А оценката на децата е в много срещаните думи - "чета го, но не го разбирам", заяви Веска Ненчева /"БСП за България"/. Според нея една от причините за увеличаващата се функционална неграмотност е, че учебното съдържание не е съобразено с възрастовите особености на децата. "Изход има - това е пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание, нови учебници с език, разбираем и достъпен за децата, и един учебник по предмет за клас", заявиха от БСП. "В тази връзка въпросът ви от миналия ден като реакция на тази теза всъщност издава начинът ви на мислене", обърна се Веска Ненчева към ГЕРБ. "Веднага попитахте кое издателство ще ги издава, т.е. къде ще отидат парите за учебници. Ще ги издават държавните институции", посочи тя. "Проблемът с учебното съдържание и какво учат децата ни е основен за образователната система и за качеството на образованието. Той има решение и то не е това, което управляващата партия ГЕРБ ни предложи през последните десет години. Резултатите от обучението на учениците го доказват. Необходима е промяна и тя ще се случи", заяви в заключение Веска Ненчева. В отговор от трибуната председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова /ГЕРБ/ посочи, че политиката изисква две неща - зрялост и отговорност. Има сектори, за които е напълно недопустимо да се говори непрофесионално, обърна се тя към опозицията. "Образователната система и учебниците обаче не са на ГЕРБ, не е опитно поле за партийно говорене, подобни приказки нарушават доверието на гражданите", коментира Дамянова. "От БСП твърдят, че образованието щяло да бъде приоритет. Ама, уважаеми колеги, образованието вече е приоритет", заяви Милена Дамянова. И отбеляза, че това е благодарение на усилията от страна на ГЕРБ, на цялото управляващо мнозиство да поддържат политика на устойчивост в системата. "Твърде плоско е да говорите за един учебник. Твърде недалновидно, да не кажа глупаво, е да вадите цитати от учебниците, с които да илюстрирате колко зле бил образователният процес", коментира тя. По думите й, въпросът не е в учебниците, а какво и как да направим, за да имаме образована нация. "Не използвайте образованието за предизборна дъвка". По думите й дебатите и споровете са много важни за конкретните политики, но политиканстването е пагубно за всички.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 79
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.