« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В България има 1000 зони със свлачища

През изминалата 2020 г. Европейският център за транспорти политики стартира преговори за осигуряването на иновативен метод за заснемане и оценка на риска по пътната инфраструктура. Инициативата на Центъра е подкрепена от редица институции в България, но също така и от правителството на САЩ. Методът предвижда заснемане на пътната инфраструктура чрез сателити. В комбинация от вече изградената система на АПИ за мониторинг на свлачищата и метода за дистанционно наблюдение ще се ускори и подобри значително превенцията над подобни процеси. Технологията за дистанционно заснемане ще даде на специалистите информация за слабите места и реалното състояние пътната инфраструктура, както и за потенциалния риск от инциденти заради природни дадености, включително за активиране на свлачища и срутища. Тези системи са адекватни на потенциалните поражения, които биха могли да настъпят и поради тази причина е важно да прилагаме иновациите, не като самоцел, а като естествено противодействие и превенция над щетите. В България към настоящия момент има над 1000 зони със свлачища, които обхващат територия от над 200 000 декара. По същество свлачището е природно явление, при което се нарушава устойчивостта на големи земни маси и се създават предпоставки за тяхното самоволно придвижване. Събирането и натрупването на статистически данни за тези събития и метеорологичните условия, при които те настъпват, определено могат да помогнат тези събития да бъдат предвиждани, контролирани и дори управлявани. Същото се отнася и до срутването на големи количества скални маси. Но, ако тази статистика се комбинира с още детайлни и съвременни данни за състоянието на терена, включително за вече изградените защитни съоръжения - мрежи, стени и др., със сигурност точността на предвижданията ще се увеличи значително и броят на инцидентите, като тези от началото на годината, ще намалее, според Европейския център за транспортна политика. Всъщност България не е единствената страна, засегната от подобни явления. Заради преовлажняване на почвата вследствие на обилни валежи срутвания има по цял свят. Примерите са много - Калифорния, Азия, Европа (повече информация в линковете под текста). Целта на ЕЦТП сега е да провокира действия, които да подпомогнат властите в значителните усилията, които те полагат, за редуциране на свлачищните и срутищни процеси. Това е възможно чрез преосмисляне на всички възможни компоненти от тези процеси и борбата с тях - природни дадености, качество на строителството, дългосрочно планиране, решения за използване на съвременни технологии.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 197
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 243
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 256
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 254
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 230
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение