« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Започна третата фаза от имунизирането с AstraZeneca

Започна третата фаза от имунизирането. Началотo беше поставено в Пирогов с ваксината Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19. Първата пратка от ваксината на AstraZeneca пристигна снощи- 28 800 дози. „Днес ще бъдат ваксинирани служители на Булбио, тъй като те са отговорни за приемането и съхранението на ваксiните които пристигат също така представител на ЦИК ,СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тях.“ каза директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че при имунизирането не трябва да се смесват дозите от различните ваксини. „‚В съответствие с разрешението на употреба и на трите разрешени ваксини това не трябва да бъде правено.“, каза Кирилов. Той обясни, че по отношение на възрастовите ограничения, за които хората се притесняват официалната информация в показанието няма ограничения – над 18 годишна възраст могат да бъдат поставяна ваксината. „Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 са били в по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите в Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината.“ Допълни шефът на Агенцията по лекарства. В рамките на февруари се очакват над 300 хиляди дози от ваксината. В тази връзка има по-голяма гъвкавост по отношение на втората доза от АStraZeneca - тя се поставя между 4 и 12 седмица. Това ще позволи да се ускори ваксинационния процес обясни Богдан Кирилов, тъй като ще могат да се прилагат всички дози. „Това което се обмисля и вероятно ще се вземе утре като решение от ваксинационния щаб е да не се пази втората доза, да се прилагат всички дози, които постъпват в страната. Това ще ускори значително вакснинациония процес.“, допълни Кирилов Разпределението на ваксините на AstraZeneca ще се направи утре, като в един флакон има 10 дози, които не се разреждат, което облекчава служителите. Директорът на Пирогов проф. Стоян Балтов обясни, че тази ваксина логистично е много по-лесна за разпространение и за употреба. Той показа и един флакон и обясни: „В него има 10 дози по 0,5 мл и той може да стои на стайна температура до 24 часа без да е отварян, до 6 часа ако е отворен. В рамките на 6 часа ние трябва да ваксинираме 10 човека за да бъде употребен флакона изцяло. „каза Балтов и допълни, че ако министърът одобри предложението да се прилагат всички дози ще се види как рязко за един месец ще скочат ваксинираните.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 20
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 46
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 69
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.

През май и юни ще продължат безплатните медицински прегледи в населените места на община Айтос

  • 16 Апр 2024
  • 72
Поради големия интерес от страна на жителите на населените места в община Айтос, Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в града ще продължи своята доброволческа кампания за безплатни медицински прегледи и през месеците май и юни.

Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове.