« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Започна третата фаза от имунизирането с AstraZeneca

Започна третата фаза от имунизирането. Началотo беше поставено в Пирогов с ваксината Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19. Първата пратка от ваксината на AstraZeneca пристигна снощи- 28 800 дози. „Днес ще бъдат ваксинирани служители на Булбио, тъй като те са отговорни за приемането и съхранението на ваксiните които пристигат също така представител на ЦИК ,СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тях.“ каза директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че при имунизирането не трябва да се смесват дозите от различните ваксини. „‚В съответствие с разрешението на употреба и на трите разрешени ваксини това не трябва да бъде правено.“, каза Кирилов. Той обясни, че по отношение на възрастовите ограничения, за които хората се притесняват официалната информация в показанието няма ограничения – над 18 годишна възраст могат да бъдат поставяна ваксината. „Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 са били в по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите в Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината.“ Допълни шефът на Агенцията по лекарства. В рамките на февруари се очакват над 300 хиляди дози от ваксината. В тази връзка има по-голяма гъвкавост по отношение на втората доза от АStraZeneca - тя се поставя между 4 и 12 седмица. Това ще позволи да се ускори ваксинационния процес обясни Богдан Кирилов, тъй като ще могат да се прилагат всички дози. „Това което се обмисля и вероятно ще се вземе утре като решение от ваксинационния щаб е да не се пази втората доза, да се прилагат всички дози, които постъпват в страната. Това ще ускори значително вакснинациония процес.“, допълни Кирилов Разпределението на ваксините на AstraZeneca ще се направи утре, като в един флакон има 10 дози, които не се разреждат, което облекчава служителите. Директорът на Пирогов проф. Стоян Балтов обясни, че тази ваксина логистично е много по-лесна за разпространение и за употреба. Той показа и един флакон и обясни: „В него има 10 дози по 0,5 мл и той може да стои на стайна температура до 24 часа без да е отварян, до 6 часа ако е отворен. В рамките на 6 часа ние трябва да ваксинираме 10 човека за да бъде употребен флакона изцяло. „каза Балтов и допълни, че ако министърът одобри предложението да се прилагат всички дози ще се види как рязко за един месец ще скочат ваксинираните.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Спортни събития на Никулден

  • 02 Дек 2021
  • 56
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!

Балетната класика „Жизел“ в бургаската опера

  • 02 Дек 2021
  • 63
Първото събитие в програмата за декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

Коледен календар на „Бургас харесва младите“

  • 02 Дек 2021
  • 58
Отборът на информационния портал „Бургас харесва младите“ към Община Бургас ви предлага да се включите в едно вълнуващо празнично събитие.

Допълнително пари за безплатен транспорт на децата и учениците отпускат на общините

  • 01 Дек 2021
  • 176
Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Новият български филм „Спекуланти“ с първа прожекция в Бургас

  • 01 Дек 2021
  • 135
Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ ще бъде представен за първи път в Бургас с две прожекции – от 17:30 и 20:00 ч., на 04.12.2021 г. (събота), в зала „Тончо Русев“ на НХК.