Бързите тестове изчезнаха от аптеките

Фармацевтите обаче го отдават не на заобикаляне на правилата, а на факта, че хората искат да се тестват преди да се съберат с близките си за празниците. „Преди 2-3 часа ми докараха антигенни тестове, вече имам едва 7-8. Днес повече с тестове се занимавам, отколкото с лекарства”, каза магистър-фармацевтът Мая Попова. Споделя и, че понякога се съгласява да помогне с теста, като им взима проби. За днес вече има един положителен. Според медиците тестовете, които купуваме сами от аптеките имат смисъл, но само ако се правят след инкубационния период. „Точни са, особено антигенния тест е добър и трябва да разчитаме на това, защото има различни причини поради които хората не могат да отидат до здравни заведения“, каза вирусологът проф. Радка Аргирова. „Бързите тестове стават все по-надеждни, тъй като ние правим такъв, който е над 96 процента достоверен”, заяви Михаела Драгоманова, работеща в лаборатория в София. От COVID зоните, където традиционно се занимават с тестуване пък прогнозират рязък скок в броя на новозаболелите, след като и антигенните влязат в статистиката. „Предполагам, че между 10 и 20 процента ще се увеличи броят на регистрираните положителни проби, тъй като досега по-голямата част от нашите пациенти бяха изследвани с бързи антигенни тестове”, каза д-р Васил Василев, управител на 12-то ДКЦ. Там само днес са изолирали 10 положителни проби именно с бързи тестове. Източник: burgasinfo.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 65
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 101
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 91
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 130
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 117
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.