« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ето кои са първите бургаски писатели, включени в новия дигитален речник на българската литература

"Българската литература след Освобождението (1878) - личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)" е проект, който се разработва в Института за литература при Българска академия на науките. Неговият екип създаде уеб базиран дигитален енциклопедичен речник на новата и съвременната българска литература, който събира, систематизира и популяризира знанието за важни литературни и културни факти, процеси и артефакти. Първите бургаски автори, попаднали в тази представителна база данни, са Христо Фотев, Антон Дончев, Янаки Петров, Константин Петканов, Любен Петков, Петя Дубарова, Недялко Йорданов, Агоп Мелконян, Петко Росен, Димитър Аврамов, Стефан Тинтеров, Иван Сухиванов и др. Дано ги последват още много! Създателите на дигиталния речник гарантират, че той ще е в непрестанно развитие. Платформата стартира с около 400 статии за поети, белетристи, драматурзи, критици и изследователи на българската литература след Освобождението, както и с няколко десетки статии за литературни направления, кръгове и периодични издания. Така дигиталният речник очертава основите на новата и съвременната българска литература, но ще се допълва и с нови имена, отразявайки в бъдеще нови литературни процеси и явления.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 406
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 292
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 356
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 345
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 344
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.