« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Предложение: Локдаунът да продължи до Ивановден

  • 15 Дек 2020
Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз. По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от именни дни. "Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници - да не натоварваме системата", заяви проф. Салчев. На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата. Здравният министър Костадин Ангелов не коментира идеята, но обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите. "Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще чуваме колегите си и ви обещавам, че няма да се ръководим от емоции при вземането на решения", каза проф. Ангелов. Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат или кога да бъдат вдигнати. "Предварителни прогнози колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в ситуацията, защото годината показа, че са невалидни", каза шефът на БЛС. "Мисля, че на всички вече ни стана ясно, че наистина имаме необходимост да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено на интензивните отделения", категоричен беше д-р Маджаров. Той подчерта, че от БЛС настояват да не бъдат отпускани преди празниците. "За нас всякакво отхлабване би било рисковано за здравната система да изпаднем в още по-тежка ситуация", заяви шефът на съсловната организация на медиците у нас. Той напомни, че ако сегашният локдаун не беше въведен, щяхме да стигнем до ситуация, каквато наблюдавахме в Италия през пролетта - лекарите да решават на кой пациент да изключат апарата за дишане.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Президентите на България и Италия посетиха учебния полигон „Ново село“

  • 19 Апр 2024
  • 32
Българските военнослужещи допринасят за сигурността не само на България, но и на целия регион, каза държавният глава и върховен главнокомандващ на среща с контингента ни в рамките на Многонационалната бойна група

УЧЕНИЦИ С УЧАСТИЕ В СИМУЛАТИВЕН ПРОЦЕС ПО ОБВИНЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ, ОРГАНИЗИРАН ОТ РАЙОННИТЕ ПРОКУРАТУРА И СЪД В ГР. КЮСТЕНДИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 31
По инициатива на Районна прокуратура-Кюстендил се проведе симулативен съдебен процес с участието на ученици от гимназиални класове от училищата в града и доброволци към съвета по наркотични вещества към Община Кюстендил.

Правителството е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите във връзка със ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 46
Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният министър-председател Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следят ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Към момента няма пряка военна опасност за страната ни.