Здравният министър: Изпращаме 1 200 000 антитеннни теста в цялата страна

„Рано е да говорим за разхлабване на мерките. Решението предстои да бъде взето. Четвъртък, петък ще направим последен анализ и предстои да бъде взето решение дали да бъдат разхлабвани мерки, ако изобщо бъдат. Като министър на здравеопазването аз ще настоявам мерките да останат такива, каквито са до момента, тъй като всеки един човешки живот за мен е важен.”, каза той. Министърът посочи, че според него нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворените. Предстои да се вземе решение за ресторантите и големи магазини. За градините и училищата смята, че на 21-декември е рано да бъдат отворени, защото предстоят празници и за това ще се мисли след Нова година. Междувременно Ангелов съобщи, че 1 200 000 антигенни теста ще стигнат до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ-а. С тях ще обезпечим нуждите на държавата за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към COVID инфекцията, заяви още министърът на здравеопазването. Следващата седмица се очаква те да бъдат приравнени на PCR тестове. „До 21 очаквам комисията от експерти да приключи работа и да ги признати за тестове, които при наличие на клинична каритнаи позитивне теста да бъдат приравнени с PCR тестове и да влизат в статистиката.”, каза той. Така далите положителен антигенен тест и клинична картина ще бъдат в хипотеза на позитивен пациент с доказан COVID. Той ще бъде под карантина 14 дни, а неговите контактни на първа линия в изолация за 10 дни. Здравният министър допълни, че няма да се включват лица с положителни антигенни тестове със задна дата. „Това може да стане, когато има нова заповед и промяна в указанията за вкарване в информационната система”, обясни проф. Ангелов. Личните лекари също ще могат да насочват към антигенни тестове. Здравният министър посочи, че би искал да е първия ваксинирал се. „С този акт искам да покажа, че ваксината е безвредна, безопасна, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят е надеждна и ще ни спаси от пандемията”, каза проф. Костадинов. Следобед пък предстои среща с шефовете на РЗИ-тата, на която са съобщят каква среща от медиците са пожелали да се ваксинират. Проф. Ангелов посочи, че процентът варира в различните области. Източник: Монитор

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 98
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 97
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 103
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 306
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 270
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас