« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почитаме паметта на Свети Климент Охридски

Днес почитаме паметта на Свети Климент Охридски. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици. 25 ноември е и празник на Софийския университет, чийто патрон е Свети Климент. След неговата смърт през 916 г. Българската църква го канонизира за светец заради неуморната му дейност в организиране на църковния живот и просветното дело у нас, заради блестящото му творчество като един от основоположниците на старобългарската писмена култура. Свети Климент Охридски е и първият епископ, извършвал богослужение и проповядвал на български език. Охридският Чудотворец е “Пръв епископ на български език”, както го нарича неговият житиеписец Теофилакт през 11 век, а също така е и от първите по време светци, появили се сред българския народ скоро сред християнизирането му през 9 век. Като ученик на своите велики учители и славянски просветители Св. Св. Кирил и Методий Климент е предпочел да работи сред всички славяни – западни и източни. След изгонването му от Моравия през 885 г., заедно с другите ученици на Светите братя – Наум и Ангеларий дошли в България, където Климент се посветил изцяло на българския народ. Изпратен от българсия княз Борис Първи Покръстител в отдалечените от столицата югозападни земи с главен град Охрид, Свети Климент се отдал изцяло на просветата на българите. Той учил децата на четмо и писмо, давал им необходимите познания за живот, а най-вече ги поучавал на истините на Христовото учение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 128
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 144
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 124
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 155
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 133
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.