« май 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почитаме паметта на Свети Климент Охридски

Днес почитаме паметта на Свети Климент Охридски. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици. 25 ноември е и празник на Софийския университет, чийто патрон е Свети Климент. След неговата смърт през 916 г. Българската църква го канонизира за светец заради неуморната му дейност в организиране на църковния живот и просветното дело у нас, заради блестящото му творчество като един от основоположниците на старобългарската писмена култура. Свети Климент Охридски е и първият епископ, извършвал богослужение и проповядвал на български език. Охридският Чудотворец е “Пръв епископ на български език”, както го нарича неговият житиеписец Теофилакт през 11 век, а също така е и от първите по време светци, появили се сред българския народ скоро сред християнизирането му през 9 век. Като ученик на своите велики учители и славянски просветители Св. Св. Кирил и Методий Климент е предпочел да работи сред всички славяни – западни и източни. След изгонването му от Моравия през 885 г., заедно с другите ученици на Светите братя – Наум и Ангеларий дошли в България, където Климент се посветил изцяло на българския народ. Изпратен от българсия княз Борис Първи Покръстител в отдалечените от столицата югозападни земи с главен град Охрид, Свети Климент се отдал изцяло на просветата на българите. Той учил децата на четмо и писмо, давал им необходимите познания за живот, а най-вече ги поучавал на истините на Христовото учение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Общинският съвет даде зелена светлина на кмета за детската болница

  • 17 Май 2022
  • 156
Общинските съветници дадоха зелена светлина днес на докладната записка на кмета Димитър Николов за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Предложението на кмета Николов да се даде зелена светлина на 6 нови инвеститори срещна единодушна подкрепа

  • 17 Май 2022
  • 141
Днес общинските съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета Димитър Николов да се даде зелена светлина на шестима нови инвеститори, които искат да отварят предприятия, да наемат хора и да работят в Бургас.

В Бургас ще се проведе българо – румънски икономически форум

  • 17 Май 2022
  • 154
Двустранната търговска камара България - Румъния , Община Бургас и Бургаската търговско – промишлена палата са организатори на предстояща среща „Как да бъдем успешни на румънския пазар”. Тя ще се проведе този четвъртък, от 10:00 часа, в експоцентър „Флора“.

Държавни институции ще ползват опита на Община Бургас за осигуряване на достъпна среда

  • 16 Май 2022
  • 326
Дългогодишната и целенасочена дейност по осигуряване на достъпна среда и равни възможности за хората с трайни увреждания на екипа на Община Бургас поучи заслужено признание.

Билингва антология „Поетични перли“ – на български и френски език

  • 16 Май 2022
  • 276
Стихове на съвременни бургаски поети са представени в билингва антология „Поетични перли“ – на български и френски език. Съставителят и преводач Добрина Маринова преведе свои любими поети, за да ги представи на читателите във Франция.