Търговските вериги искат да отпадне зеленият коридор за пенсионери

Да отпадне т.нар. "зелен коридор" за пенсионерите в магазините - около това предложение се обединиха търговските вериги у нас и бизнесът. Ограничението със "зелените коридори" не изпълнява ефективно ролята си на защита за хората над 65 години и затруднява останалите. Това заявяват от Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги в България. Те предлагат мярката да отпадне и уточняват, че мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив - води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на „коридора". Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор, твърдят от сдружението и допълват, че служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи. От Сдружението за модерна търговия предлагат съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Междувременно Българската стопанска камара (БСК) излезе с позиция, че подкрепя предложението на Сдружението за модерна търговия за отпадане на т.нар. "зелени коридори" за пазаруване на хора над 65-годишна възраст. Това е записано в становище на камарата, адресирано до министрите на здравеопазването и на икономиката, посочва БТА. От БСК споделят виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но успоредно с това, създава предпоставки за струпване на хора от всички възрасти в и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, вкл. за здравето на хората над 65-годишна възраст. Мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери (над 65-годишна възраст), родителите на деца в училищна възраст и, не на последно място - работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на един или друг човек, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност, посочват още от БСК. Според БСК търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда както за потребителите, така и за екипите, и прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 91
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 86
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 92
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 393
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 365
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.