« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени

На 26 октомври, понеделник, от 10.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 Румен Радев ще връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата. Държавният глава ще удостои с орден Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и известен с активната си преподавателска дейност. Румен Радев ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий" първа степен на Лозан Лозанов с признание за неговия принос за развитието на съвременната българска архитектура, на режисьора Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди, и на Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната и други области. Орден „Св. Св. Кирил и Методий" втора степен ще получи Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство. По-късно през деня - от 13.30 часа, президентът ще удостои с държавни отличия изтъкнати български учени. Румен Радев ще отличи проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий" първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. В своите изследвания проф. Жечев е работил за проучване на живота, делото и творчеството на Христо Ботев. За приноса си в развитието на медицинското образование проф. Невена Цачева ще бъде удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий" втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет София. С медал „За заслуга" ще бъде награден ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик. Д-р Скордев е изтъкнат в своята област инженер и учен в България и Европа.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 7
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 32
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 90
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 90
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.